"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" про ціну на газ: "Коли підпишемо, тоді й дізнаєтесь"

Вівторок, 4 листопада 2008, 13:19

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина заявляє, що переговори з ВАТ "Газпром" щодо ціни на газ, який постачатиметься в Україну в 2009 році, йдуть за графіком.

Про це він сказав у вівторок журналістам у рамках міжнародного форуму "Нафта і Газ 2008".

"Переговори йдуть за графіком. Коли підпишемо, тоді й дізнаєтесь", - сказав Дубина, повідомляє УНІАН.

При цьому він додав, що в підписаних раніше документах не була обумовлена конкретна дата підписання контрактів на 2009 рік.

Реклама:

У свою чергу перший заступник міністра палива та енергетики України Олег Бугаєв зазначив, що, за прогнозом Мінпаливенерго, всі контракти будуть підписані до кінця цього року. "Сподіваюся, що є ще два місяці, і домовленості будуть досягнуті", - сказав він.

Як повідомлялося, Рада директорів ВАТ "Газпром" на засіданні 28 жовтня прийняла до уваги інформацію про стан розрахунків і перспективи взаємин з українською стороною і доручив правлінню компанії перейти на нову схему взаємин з Україною в газовій сфері.

"Правлінню доручено вжити необхідних заходів для врегулювання заборгованості за поставлений в Україну природний газ, продовжити роботу з переходу на нову схему відносин у газовій сфері з Україною і щодо поетапного переходу на ринкові ціни на газ для її споживачів. З цією метою мають бути проведені переговори і підготовлені відповідні контракти з урахуванням Меморандуму про співпрацю в газовій сфері, підписаного прем`єр-міністрами Росії і України 2 жовтня 2008 року", - йдеться в заяві Газпрому.

2 жовтня під час зустрічі прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко і прем`єр-міністра РФ Володимира Путіна був підписаний меморандум про співпрацю в газовій сфері. Одним з ключових положень документа є можливість переходу на прямі довгострокові відносини між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" з 1 січня 2009 року.

Документом також підтверджено намір поетапного (протягом трьох років) переходу на ринкові, економічно обгрунтовані і взаємоузгоджені ціни на газ для України, а також тарифи на транзит газу її територією.

Цього року в Україну буде поставлено газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 55 млрд. кубометрів за ціною 179,5 дол. за 1 тисячу кубометрів. Покупцем газу на кордоні з Україною на сьогодні є НАК "Нафтогаз України".

З 1 травня 2008 року постачання газу промисловим споживачам України в обсязі 7,5 млрд. кубометрів здійснює 100-процентне дочірнє суспільство ВАТ "Газпром" ТОВ "Газпром збут Україна".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: