"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Долар зробили доступним

Вівторок, 4 листопада 2008, 11:19
 

З 4 листопада банки повинні купувати і продавати валюту на міжбанку за заявками своїх клієнтів.

Тепер саме клієнт буде визначати ціну й обсяг купівлі-продажу валюти, а банк буде зобов'язаний виставити цю заявку на міжбанк.

Отже, банки не зможуть заробляти на курсовій різниці (між ціною покупки валюти на міжбанке і ціною продажу її клієнту) і перестануть нав'язувати своїм клієнтам вигідний собі курс, пише видання "Дело".

Такі нововведення передбачені постановою НБУ №153. Це особливо актуально на фоні рішення привести офіційний, міжбанківський і роздрібний курси до єдиного значення вже до кінця поточного тижня.

Реклама:

До цього часу банки самостійно задовольняли зустрічні заявки клієнтів (на покупку і продаж валюти), а на міжбанк виставлялося тільки сальдо цих операцій.

Наприклад, якщо банк отримав кілька заявок на покупку валюти загальною сумою в мільйон доларів і заявку на продаж 750 тисяч доларів, то в підсумку на міжбанк попадала тільки пропозиція на покупку 250 тисяч доларів. При цьому ціну покупки валюти на ринку визначала банківська установа.

Природно, що більшість банкірів далеко не в захваті від нововведень. Фінансисти не хочуть втрачати прибуток, що вони заробляли на курсовій різниці.

"Банки будуть змушені працювати без торговельної маржі. Тому можливо, що тоді вони будуть переглядати свої комісії на покупку/продаж валюти", - припускає директор казначейства банку "Фінанси і Кредит" Андрій Войтенко.

Незадоволені банкіри і збільшенням обсягів роботи з клієнтами. Зараз банківським співробітникам прийдеться погоджувати курс з клієнтом по декілька разів на день.

Працювати доведеться з кожною заявкою окремо. Якщо в банку кілька тисяч клієнтів, що з його допомогою купують і продають валюту, то таким фінансовим установам може бути зовсім нелегко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!