Жовтень став місяцем фінансових рекордів

Вівторок, 4 листопада 2008, 10:09
 

У жовтні було побито більше десяти фінансових рекордів: за ціною на нафту, за падінням індексу, за зміною курсу валют.

Початок жовтня почався з погіршення економічної ситуації в європейських країнах і падінням української гривні.

Ажіотаж на міжбанківському ринку підняв курс долара до 5,65 грн (продаж), пише видання "Дело".

Нафта ж побила свій перший рекорд з падіння: за станом на 6 жовтня "кошик" ОПЕК подешевшав на 4,80 дол., а її ціна офіційно склала 81,57 дол./барр.

Реклама:

9 жовтня була відзначена перша хвиля стабілізації фінансового ринку. Російські фонди показали значний (близько 10%) зростання індексів, через що доводилося припиняти торги, а індекси європейських фондів збільшилися на 2-3%.

Деякі країни відразу ж вирішили виділити кошти на підтримку своїх фінансових компаній. Португалія виділила 20 млрд. євро на забезпечення гарантій банків. Норвегія позичить 41 млрд. євро, щоб оплатити заходт для надання додаткової ліквідності фінансовим ринкам. Австралія зобов'язалася гарантувати всі депозити в банках, будівельних компаніях і кредитних союзам протягом наступних трьох років.

13 жовтня великі Центробанки світу вирішили завалити доларами усі головні фінансові інститути. Це викликало різке зростання індексів на європейському й американському фондовому ринках.

Нафтові ф'ючерси в середині жовтня понизилися до 75-78 доларів за барель.

У США 15 жовтня побили історичний рекорд, поставлений держбюджетом, дефіцит якого в 2008 році склав небачені раніше 454,8 млрд. дол., що майже втричі більше, ніж 2007 року. Фондові торги в США завершилися обвальним падінням індексів. Це найбільше одноденне зниження індексів з 1987 року.

16 жовтня нафтові ф'ючерси упали нижче психологічної позначки 70 доларів за барель. Ціна нафти Brent у Лондоні 16 жовтня упала до найнижчої позначки за 16 з половиною місяців.

Міжнародні агентства почали знижувати рейтинги України та її підприємств. Fitch Ratings знизило рейтинги найбільших підприємств української промисловості. Це трапилося, після того як був знижений суверенний рейтинг України.

Фінансова криза добралася і до ринку золота. На торгах у Європі значно подорожчало золото. Грудневі ф'ючерси на золото виросли на 2,44%, на срібло - на 5,14%, на палладій - на 3,15%, на платину - на 2,38%.

21 жовтня стало відомим завдяки черговому стрибку долара і різкому падінню європейської валюти. Долар на міжбанківському ринку майже зрівнявся з курсом в обмінних пунктах, де долар купувався в середньому по 5,42 гривень, а продавався по 5,60 гривень.

23 жовтня відбулося загальне падіння фондових індексів. Основна причина - песимістичні корпоративні новини. В обмінних пунктах долар купувався в середньому по 5,79 гривні, а продавався - по 6,02 гривні.

24 жовтня почалося обговорення одержання кредиту від МВФ. Називалася сума в 16,5 млрд. доларів.

Японський фондовий індекс Nikkei побив черговий рекорд - за підсумками торгів 27 жовтня він упав на 6,36% - до мінімального показнику за останні 26 років.

27 жовтня долар продовжував дорожчати і торги на міжбанківському валютному ринку завершилися в діапазоні 6,1-6,2 грн./дол.

28 жовтня пройшла друга хвиля поліпшення фінансового ринку - почалося підвищення головних індексів у світі. У США індекси піднялися на 10%, у Європі - на 1,5-2%, а в Росії - на 5%. При цьому ціна на нафту майже не змінилася. У той же час євро досяг максимуму на українському міжбанку.

Наступного дня, 29 жовтня почалося різке подорожчання нафти. Нафтові ф'ючерси почали купувати по 65-67 доларів за барель. Разом з тим різко виросли (до 10%) фондові індекси російських бірж. Долар на українському міжбанкі встановив черговий рекорд - 7 гривень.

Закінчився жовтень повсюдним зростанням фондових індексів. Через різке зростання індексу на російській ММВБ були призупинені торги на біржі. А український ПФТС виріс майже на 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: