"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Антикризовий закон привяже ріст мінімальної зарплати до інфляції?

Понеділок, 3 листопада 2008, 20:17
 

Розміри прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати міняються відповідно до індексу інфляції, це встановлено антикризовим законом, що президента України Віктор Ющенко підписав у понеділок.

Відповідно до обнародуваного на його сайті текстові документа, така норма внесена в заключні положення закону.

У первісному тексті законопроекту, внесеному президентом, утримувалася норма про перенесення терміну виходу мінімальної заробітної плати до рівня прожиткового мінімуму з 1 січня 2009 року на 1 січня 2011 року. Натомість пропонувалося індексувати мінімальну заробітну плату на рівені інфляції.

Однак така пропозиція не знайшла підтримки Верховної Ради - за виключення статті про перенесення термінів у ході другого читання проголосували 240 депутатів. Як відзначив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, відмова від цієї пропозиції примусить в наступному році підняти мінімальну зарплату і середню зарплату в бюджетній сфері на 35%, що означатиме додаткові витрати держбюджету в розмірі близько 50 млрд грн.

Реклама:

Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов зазначив, що зрівняти мінімальну зарплату з прожитковим мінімумом в умовах кризи з 2009 року буде неможливо, і на практиці це приведе до затримки виплат у бюджетному секторі.

Крім того, норма про перенос термінів виводу мінімальної зарплати на рівень прожиткового мінімуму зазначалася в меморандумі про економічну і фінансову політику уряду і Нацбанку України, погодженого з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Як випливає з підписаного тексту, нова редакція зазначеної норми була внесена в закон на заключному етапі його прийняття.

Відповідно до закону про держбюджет-2008, прожитковий мінімум з 1 жовтня складає 626 грн на місяць, тоді як мінімальна заробітна плата - 545 грн на місяць.

Держбюджет цього року передбачає збільшення мінімальної заробітної плати до 605 грн з 1 грудня. Однак уряд фактично відмовився від відповідного підвищення зарплат у бюджетному секторі, ліквідувавши прив'язку посадового окладу до мінімальної заробітної плати,  установивши посадовий оклад працівників першого тарифного розряду бюджетної сфери в розмірі 545 грн на місяць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: