"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка визначили оптимальний курс -5,6-5,8 грн./дол.

Понеділок, 3 листопада 2008, 16:55

Економічно обгрунтованим зараз курсом гривні є курс в діапазоні 5,6-5,8 грн./дол.

Так вважає перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.       

"Сьогоднійшній курс 5,6-5,8 гривень за долар це той курс який найбільше відповідає сьогоднішньому економічному моменту." -- заявив він на брифінгу в Києві в понеділок.

В той же час він підкреслив, що президент Віктор Ющенко не давав і не міг давати курсових вказівок Нацбанку, а лише говорив про необхідність проведення ефективної і оптимальної політики на ринку.    

Реклама:

"Міжнародний валютний фонд стверджує що ситуація, яка складеться в нас, наступного року призведе до від'ємного сальдо по поточному фінансовому рахунку  платіжного балансу України в 2009 році й складе 30 млрд доларів", - пояснив заступник голови Секретаріату.

Шлапак також  зазначив, що згідно з прогнозом Міжнародного валютного фонду негативного сальдо поточного рахунку , що може зажадати девальвації гривні до відмітки 6 грн./дол., "а може і вище".   

Проте, за його словами, вже попередні підсумки динаміки імпорту в жовтні дозволяють зробити оптимістичніший прогноз як платіжного балансу, так і курсу.

Щодо ситуації наступного року то за словами Шлапака вона потребує значної роботи, що буде передбачати дослідження варіантів впливу на українську економіку зовнішніх ринків.

"І тільки після цього ми могли б приймати рішення про найбільш оптимальну курсову політику. Президент вимагає прозорої політики Нацбанку на валютному ринку і прозорої адекватної політики в тих процесах, які тривають нині у нашій економіці.", - додав чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!