"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Запорізький алюмінієвий комбінат консервує виробництво

Понеділок, 3 листопада 2008, 11:42
 

Об`єднана компанія "РусАл" - власник контрольного пакету акцій Запорізького алюмінієвого комбінату (ВАТ "ЗАлК") розпочала консервацію електролізного й глиноземного виробництв підприємства.

Як повідомляє анентство "Уніан" причина прийняття рішення про консервацію даних виробництв - відсутність рішення уряду України про надання комбінату диференційованого тарифу на електроенергію відповідно до світової практики.

"Обговорення даного рішення триває вже третій рік. Проте саме рішення урядом до сьогоднішнього дня так і не було ухвалено.

На сьогоднішній день ситуація з ціною на алюміній, яка впала до рівня 2 000 доларів за тонну призвела до повної збитковості виробництва на ЗАлКу. В цій ситуації, за словами генерального директора ЗалКу Олександра Котюка, на підприємстві вимушені розпочати планову зупинку виробничого циклу з поетапною консервацією технологічних потужностей.

Реклама:

В прес-службі, зазначивши, що "розконсервація комбінату неможлива без вирішення питання про дифтарифи й може бути проведена при покращенні ситуації на світовому ринку алюмінію".

Згідно з повідомленням ВАТ "ЗАлК", у ході першого етапу консервації (зупинки роботи однієї з серій електролізного виробництва) повідомлення про скорочення отримають 130 осіб. Адміністрація підприємства обіцяє виконати всі зобов`язання перед працівниками підприємства. Кваліфікованим фахівцям обіцяють запропонувати роботу на підприємствах ОК "РусАл".

"ЗАлК" - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію з потужністю 100 тис. тонн на рік.

2004 року власником комбінату стала російська група "СУАЛ", що входить до десятки найбільших алюмінієвих компаній світу.

2007 року "ЗАлК" перейшов під контроль об`єднаної компанії "Російський алюміній" (ОК "РусАл"), створеної в березні 2007 року шляхом злиття "РусАл", "СУАЛ" і глиноземних активів швейцарського трейдера Glencore.

Із 2005 року керівництво підприємства періодично заявляло про можливість зупинки комбінату зважаючи на нерентабельність виробництва при існуючих тарифах на електроенергію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: