Кошти МВФ потрібні країні "більше як психологічний кредит"

Понеділок, 3 листопада 2008, 10:28
 

Президент Віктор Ющенко заявляє, що кредит Міжнародного валютного фонду потрібний "більше як психологічний кредит", щоб продемонструвати, що в Національного банку України є резерв національної валюти.

Про це він сказав у спеціальному випуску програми "Свобода" телеканалу "Інтер" у п'ятницю ввечері.

"В нас є 15-17 млрд. резервного запасу, але нам потрібний кредит МВФ не для того, щоб ці кошти під 3 відсотки на 17 років, що нам даються відразу, пустити на витрати. Мова йде про те, щоб ми продемонстрували: у НБУ залишається резерв у національній валюті", - сказав він.

За словами Ющенко, "це психологічний кредит". Ющенко також відзначив, що прийняття парламентом антикризової програми важливо для того, щоб відкрити діалог з міжнародними організаціями, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Реклама:

Також президент вважає, що створення Стабілізаційного фонду в країні розширить поле для маневрів уряду, у питаннях приборкування фінансової кризи.

"Створення Стабілізаційного фонду країни дає можливість для маневрів уряду, починаючи від націоналізації банківської системи, банків, що не можуть виконати свої зобов'язання перед клієнтами", - зазначив голова країни.

Він висловив переконання, що створення цього стабілізаційного фонду, що передбачено, прийнятою в п'ятницю парламентом антикризовою програмою, "дає можливість відкрити питання капіталізації банків, у тому числі і державних банків".

Ющенко також відзначив, що не згоден з прем'єр-міністром відносно того, що стабілізація банківської системи України - це справа банків.

Він підкреслив, що будь-який уряд на Заході для подолання економічної кризи першим вирішує питання, "як приборкати банківську кризу".

Ющенко також відзначив, що необхідно закінчувати з торговельною політикою країни, коли імпорт перевищує експорт.

"З цією політикою треба закінчувати", - відзначив президент, підкресливши, що вирішити це питання повинне Міністерство економіки й уряд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: