Росія покриє за рахунок України зниження ціни на газ для ЄС?

Понеділок, 3 листопада 2008, 09:45
 

Вартість російського газу для України в 2009 році може скласти 230-250 дол. за тисячу кубометрів - на 22-28% вище чинної.

За рахунок підвищення цін для України російський "Газпром" збирається компенсувати вигоду, втрачену на постачаннях до Європи, пише видання "Комерсант-Україна".

Газета зазначає, що в п'ятницю "Газпром" вперше офіційно оголосив про зниження цін для країн Євросоюзу.

У п'ятницю ж голова ради Нацбанку України Петро Порошенко заявив, що ціна на імпортний газ для країни у 2009 році може скласти 230-250 дол. за тис. куб. м.

Реклама:

Порошенко пояснив, що виходить з домовленостей з російською стороною про те, що "буде зроблена знижка на поетапний перехід до ринкової ціни газу". За його словами, газ "точно не буде коштувати 179,5 дол., як цього року, але не підніметься і до 400 дол".

Як відомо, у проекті держбюджету України на 2009 рік ціна природного газу офіційно не зазначена. Але, за словами першого заступника голови секретаріату президента Олександра Шлапака, "виходячи з макроекономічних показників бюджету, ціна на газ закладена урядом на рівні 250-260 дол. за тисячу кубометрів".

Офіційно в "Газпромі" не коментують ціни на газ для України. Улітку голова "Газпрому" Олексій Міллер після чергових переговорів, які не увінчалися погашенням боргу за газ, заявив, що комерційна ціна газу для України - 400 дол. за тис. куб. м.

Після цього сторони підготували проект міжурядової угоди і середньострокового договору про постачання газу, який передбачає відмову від посередника "РосУкрЕнерго" і перехід "Газпрому" на прямі контакти з НАК "Нафтогаз України".

Очікувалося, що обидва документи будуть підписані в ході візиту в Москву прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, але підписано було тільки міжурядовий меморандум, а підписання угоди перенесли на листопад.

Як пояснили відразу два менеджери "Газпрому", перш ніж перейти на прямі постачання, "Нафтогаз" повинен погасити близько 2 млрд. дол. поточної заборгованості перед РУЕ.

Джерело видання в "Газпромі" вважає, що в листопаді угода має бути підписана, якщо цьому не будуть перешкоджати політичні обставини.

Експерти вважають, що у зв'язку із зростанням вартості газу в 2009 році Україну чекає різке зниження темпів економічного зростання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: