"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна здатна виконати свої зобов'язання з постачання газу

П'ятниця, 28 листопада 2008, 16:02
 

Президент Віктор Ющенко виступає за активізацію переговірного процесу між Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" і російським "Газпромом" для підписання контрактів на поставку природного газу на 2009 рік.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Ющенка з посиланням на слова уповноваженого президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського.

Він підкреслив, що президент у цілому позитивно оцінює останні дії "Нафтогазу України" для вирішення проблемних питань, але вказує на необхідність прискорення переговірного процесу з метою укладання до 1 січня 2009 року взаємоприйнятих договорів про співробітництво в газовій сфері.

За словами Соколовського, президент особисто докладає зусиль для врегулювання проблем, які виникли у зв'язку з боргом "Нафтогазу України" за поставлений газ, повідомляє агентство "Українські новини". 

Реклама:

"Віктор Ющенко проводить активні консультації з українськими й іноземними партнерами з метою врегулювання всіх питань газопостачання, насамперед, боргових", - сказав він.

Чиновник нагадав, що на сьогодні в українських газових сховищах накопичено приблизно 26 млрд. куб. м блакитного палива.

"Водночас зволікання української сторони, у першу чергу Кабінету Міністрів, з врегулювання питань із розрахунками за 11 млрд. куб. м із зазначених 26 млрд. погрожує негативними фінансовими наслідками для України", - сказано в повідомленні.

Соколовський підкреслив, що Україна здатна виконати свої зобов'язання з постачання газу на внутрішньому ринку й забезпечити надійний транзит палива до Європи.

Як повідомляло агентство, раніше Ющенко вимагав від Кабміну врегулювати питання заборгованості "Нафтогазу України" перед компанією "РосУкрЕнерго" до 27 листопада.

Президент Росії Дмитро Медведєв вважає неможливим перехід на прямі поставки природного газу у разі непогашення Україною боргу за спожитий газ у розмірі 2,4 млрд. доларів.

Тимошенко заперечує наявність цього боргу.

Компанія "РосУкрЕнерго" заявляє про борг "Нафтогазу України" перед нею за поставлений природний газ у розмірі 2,4 млрд. доларів.

Водночас "Нафтогаз України" заявляє про 1,26-1,27 млрд. доларів боргу перед "РосУкрЕнерго" за газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: