Мобільні оператори замислюються над підвищенням тарифів

П'ятниця, 28 листопада 2008, 09:54
 

"Укртелеком" удвічі підвищить плату, яка стягується з мобільних операторів при здійсненні дзвінка в мережу держкомпанії.

У зв`язку з цим оператори прогнозують подорожчання тарифів для абонентів, пише агентство "Уніан" з посиланням на "Дело".

Державний оператор фіксованого зв`язку "Укртелеком" має намір удвічі збільшити ставку інтерконекту (міжоператорської плати, яка стягується за здійснення дзвінків з мережі однієї компанії в мережу іншої).

Як повідомив заступник голови правління з питань маркетингу і продажу послуг "Укртелекому" Ігор Сиротенко, зараз вхід у фіксовану мережу коштує 25 копійок за одну хвилину розмови. Мобільні оператори беруть за таку ж послугу удвічі більшу суму - 50 копійок.

Реклама:

За словами Сиротенка, раніше низьку ставку інтерконекту для держкомпанії встановила Національна комісія з питань регулювання зв`язку (НКРЗ).

"Це було, коли "Укртелеком" мав монополію на ринку міжміського зв`язку. Сьогодні наша компанія не є монополістом, тому ставку інтерконекту ми змінимо. Ми хочемо зробити її симетричною", - пояснив він.

Згідно з українським законодавством, розрахунки між операторами не регулюються державою, і ставка інтерконекту є результатом домовленості між операторами.

Тим часом мобільні оператори вже висловили стурбованість таким підвищенням.

В четвер генеральний директор "Українських радіосистем" (торгова марка "Білайн") Олександр Барінов, не називаючи імені компаній, повідомив, що "зараз частиною операторів робляться спроби зміни ставок інтерконекту у бік підвищення. Ми вже одержали офіційний лист".

За його словами, підвищення ставок операторами може призвести до того, що "підвищені ставки інтерконекту доведеться нівелювати підвищенням тарифів".

Одержання листа від "Укртелекому" підтвердили і в компанії "Астеліт" (торгова марка life:)). При цьому фахівці стверджують, що "Укртелеком" є неформальним регулятором ринку мобільного зв`язку.

Ставка доступу до його мережі, яку держкомпанія встановлює для найбільших мобільних операторів МТС і "Київстар", є базовою для взаєморозрахунків з іншими операторами.

Тому підвищення "Укртелекомом" своїх тарифів, на думку учасників ринку, може призвести до ефекту доміно, коли інші компанії почнуть підвищувати відповідні тарифи.

На думку Барінова, вирішити проблему могло б визнання кожного оператора монополістом на ринку доступу до власної мережі, що призвело б до державного контролю за ставками інтерконекту.

Самі ж мобільні оператори поки не збираються переглядати свої ставки інтерконекту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: