Україна хоче заощадити на газі та курсі гривні

Четвер, 27 листопада 2008, 16:53
 

Україна може в 2009 році істотно скоротити дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в результаті курсової динаміки гривні й за помірним зростанням цін на імпортований газ.

Так вважає заступник голови Національного банку (НБУ) Олександр Савченко, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Зменшення цін на паливо, сподіваюся, дуже помірне зростання цін на газ і курс призведуть до нульового або до малого дефіцитного поточного рахунку на рівні 1-2%", - сказав він у ході організованої міжнародним рейтинговим агентством Fitch Ratings конференції в Києві в четвер.

Як повідомлялося з посиланням на попередні оцінки НБУ, дефіцит поточного рахунку за підсумками січня-вересня склав 8,4 млрд. дол. (5,8% ВВП).

Реклама:

За словами заступника голови НБУ, зниженню дефіциту поточного рахунка також буде сприяти радикальне обмеження валютного кредитування в країні.

При цьому Савченко відзначив, що, при збереженні тенденцій перших трьох кварталів 2008 року, дефіцит поточного рахунку міг би швидко вийти на рівень 10% ВВП, що є критичним рівнем для України. Динаміка змінилася через осінні кризові явища.

"Для такої країни як Україна, що не входить до ЄС, це вже був би дуже критичний рівень", - підкреслив він.

Заступник голови НБУ також повідомив, що до кінця 2008 року необхідно погасити зовнішні зобов'язання держави, приватних банків і корпорацій на суму до 5 млрд. дол., а в 2009 році - близько 30 млрд. дол.

Серед стабілізуючих факторів, Савченко назвав високий рівень присутності іноземного капіталу в банківській системі: валютні кредитні лінії їхніх материнських структур будуть підтримувати платіжний баланс.

"Ми за два роки змогли довести питому вагу іноземних банків - до рівня майже 50%... Це дуже важливий фактор стабільності", - сказав він.

У зв'язку з цим він підкреслив, що немає підстав побоюватися дефолту українських корпорацій, з урахуванням підтримки з боку міжнародних фінансових організацій.

"Якщо врахувати цей фактор, то можна сказати, що балансово Україна не має ризику дефолту як на рівні великих корпорацій, так і на рівні держави, як мінімум, на найближчі два-три роки", - сказав Савченко.

Заступник голови НБУ повідомив, що поки не спостерігається значного відтоку капіталу з країни, і планована жорстка монетарна політика буде протидіяти цьому явищу.

При цьому Савченко додав, що українські підприємства зберігають значні валютні кошти на своїх рахунках.

Заступник голови НБУ також висловив думку, що за певних умов інфляція в 2009 році буде зменшуватися, незважаючи на зростання курсу долара відносно гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!