У Ющенка вимагають ліквідувати валютні аукціони Нацбанку

Четвер, 27 листопада 2008, 14:20
 

У секретаріаті президента вимагають від Нацбанку скасувати валютні аукціони і прибрати з ринку "чорних" імпортерів.

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє прес-служба президента.

Він вказав на те, що долар США суттєво переоцінений в Україні внаслідок незбалансованості попиту на нього і пропозиції.

"Останнім часом середній обсяг попиту на долар США на міжбанківському валютному ринку становить більше 1 млрд. доларів, що втричі перевищує середньоденний попит, який існував впродовж усього 2008 року", - зазначив Шлапак.

Реклама:

За словами Шлапака, не треба бути великим економістом для того, щоб зрозуміти - на ринку сьогодні панують спекулятивні операції.

"З'явилася вражаюча кількість "лжеімпортерів", з котрих одні намагаються під фальсифіковані контракти вивезти валюту і через півроку продати її за більш високим курсом, інші - знаходять вигідну нагоду під валом попиту оплатити сумнівні контракти для фінансування контрабанди та "сірого" імпорту", - зазначив він.

Шлапак переконаний, що особливе занепокоєння викликало також те, що нерідко кошти, надані банку як рефінансування для підтримки ліквідності, використовувалися для купівлі валюти.

"Президент України неодноразово вказував Національному банку на ці проблеми і вимагав рішучих дій. Адже головне завдання Національного банку не затискати гривню, довівши цим ставки на міжбанківському ринку до 100% річних, а точково боротися з спекулятивним попитом - і для цього у нього є всі інструменти", - заявив він.

"Натомість регулятором запроваджуються інструменти, які, на мою особисту думку, погіршують ситуацію", - наголосив Шлапак.

Він назвав "великою помилкою" придумані Нацбанком валютні аукціони.

"Приймати участь на них може хто завгодно, із заявками на будь-які потреби. Заявки задовольняються в першу чергу для тих, хто пропонує вищий курс купівлі. Отже, в першу чергу доступ до валюти отримує той, кому все одно за яким курсом її купити - "сірі" та "чорні" імпортери та валютні спекулянти. Сам механізм аукціону штовхає курс догори.

"Вважаю, що аукціони мають бути скасовані, натомість необхідно терміново запровадити механізм детального аналізу кожної заявки на купівлю валюти", - наголосив Шлапак.

"Валютні спекулянти, "чорні" імпортери мають бути прибрані з ринку. Вважаю, що при вжитті цих заходів ми матимемо курс в межах 6-6,5 гривень за долар, який на сьогодні є рівноважним", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: