Облікова ставка НБУ нижча за рівень інфляції

Вівторок, 25 листопада 2008, 20:13

Облікова ставка Національного банку України (НБУ) вже нижча за рівень інфляції, і її подальше зниження не зробить помітного впливу на ринок

Про це заявив голова НБУ Володимир Стельмах, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Наша облікова ставка значно нижча за інфляцію - тому вона не грає ролі", - сказав він.

При цьому глава НБУ відзначив, відсутність єдиного підходу у визначенні розміру облікової ставки.

Реклама:

"У різних країнах це питання вирішується по-різному. Наприклад, Росія підвищила ставку, надавши величезну допомогу, зокрема і банківській системі. У Америці в рецесійний період традиційно знижують ставки", - пояснив Стельмах.

Кажучи про ставки НБУ за активними операціями, голова Нацбанку підкреслив, що поки центральний банк не планує міняти їх розмір, хоча надалі такий крок не виключений.

"Ми здійснюємо рефінансування десь в рамках 16%. Тобто, ми на межі собівартості", - пояснив він.

Як повідомлялося, НБУ утримує облікову ставку на рівні 12%, а ставки по кредитах "овернайт" на рівні 15-16% (під забезпечення державними коштовними паперами і без забезпечення) з квітня-2008.

На минулому тижні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Нацбанк найближчим часом може понизити облікову ставку  до 8%.

Інфляція в Україні в січні-жовтні склала 18%, тоді як уряд прогнозував інфляція на весь рік 15,9%.8%, тоді як уряд прогнозував інфляція на весь рік 15,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!