"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росте середня ставка по іпотеці вторинної нерухомості

Вівторок, 25 листопада 2008, 15:22

Середня ставка за кредитами на вторинному ринку житла строком на 20 років в гривні з 17 по 24 листопада збільшилася на 0,73% пункту - до 24,84% річних.

Такі кредити в Україні в даний час пропонують всього лише три банки, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" , з посиланням на компанію "Простобанк Консалтинг".

"Такі значні зміни процентної ставки сталися через те, що два банки з трьох, що пропонують такі кредити ("Дочірній банк Сбєрбанку Росії", банк "Форум", Правекс-банк), підняли номінальні ставки на 1 і 3,5%", - зазначають в компанії.

На думку виконавчого директора компанії Ольги Онуфрійчук, зростання ставок за іпотечними кредитами може викликати продаж банками нерухомості, що знаходиться в заставі за іпотекою.

Реклама:

"Істотне зростання ставок за іпотечними кредитами - це серйозна передумова до того, що такі кредити в майбутньому можуть стати проблемними, оскільки велика вірогідність того, що позичальник опиниться не в змозі обслуговувати борг. А це означає, що у кредитора може виникнути необхідність реалізації нерухомості, що знаходиться в заставі за іпотекою. Що у випадку, якщо явище стане масовим, неминуче відіб'ється на вартості нерухомості у бік пониження", - вважає Онуфрійчук.

В той же час, на думку радника інвестиційно-банківського департаменту компанії Dragon Capital (Київ) Олексія Зеркалова, масової зміни власників об'єктів нерухомості, що знаходяться в заставі за кредитами, не станеться.

"Банки України не можуть переглянути умови так жорстко і до такого ступеня, щоб виникла необхідність змінити власників нерухомості, і не втратити при цьому грошей. Знайти нового платоспроможного власника буде задоволене проблематично, якщо врахувати, за якими цінами купувалася житлова нерухомість", - говорить Зеркалов.

Компанія "Простобанк Консалтинг" займається регулярними маркетинговими дослідженнями роздрібних продуктів комерційних банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: