Тимошенко проштовхує "Енергоатом"

Вівторок, 25 листопада 2008, 15:28
 

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко виступає за створення власного ядерно-паливного циклу (ЯПЦ) на базі Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".

З цією пропозицією Тимошенко виступила під час наради з питань розвитку паливно-енергетичного комплексу, повідомляє агентство "Українські новини".

"Йдеться про створення єдиного комплексу на базі "Енергоатома" щодо власного ЯПЦ... Я вважаю, що нам потрібно провести всі об'єднавчі роботи, тобто всі підприємства, які стосуються власного ЯПЦ, потрібно вводити до структури "Енергоатома", - вважає прем'єр-міністр.

За її словами, це дозволить, зокрема, ефективніше контролювати фінансові кошти, передбачені для створення й функціонування ЯПЦ.

Реклама:

"Потрібно робити так, щоб фінансові ресурси постійно циркулювали через цю систему (на базі "Енергоатому") і щоб не доводилося їх шукати штучно", - сказала вона.

Тимошенко доручила Мінпаливенерго підготувати всі необхідні документи для об'єднання відповідних підприємств атомної промисловості на базі "Енергоатому" і водночас вивчити доцільність такої ініціативи.

"Я прошу (Мінпаливенерго) всі документи підготувати, порадитися з фахівцями, порадитися, чи дійсно така форма буде кращою і доцільнішою", - сказала вона.

Тимошенко також висловила необхідність прискорити здійснення заходів щодо створення власного ЯПЦ.

Як повідомляло агентство, у квітні Кабмін ліквідував державний концерн "Укратомпром" і створив концерн "Ядерне паливо".

"Ядерне паливо" буде займатися видобутком уранових руд, виробництвом закису-окису урану (урановий концентрат) і цирконієвих сплавів, виробництвом ядерного палива, координацією робіт з виконання Комплексної програми створення ЯПЦ в Україні, інших програм, а також розробки механізму забезпечення їх фінансування.

До концерну ввійшли підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (Жовті Води, Дніпропетровська область), ДП "Дирекція підприємства, що будується на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд" (Кіровоградська область), ДП "Смоли" (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область), Український науково-дослідний і проектно-розвідувальний інститут промислової технології (Жовті Води), ДП "Дніпропетровський завод прецизійних труб".

"Енергоатом" експлуатує 4 АЕС, що виробляють близько 50% від сукупного виробництва електроенергії в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: