Уряд може продовжити фінансувати бюджет за рахунок НБУ

Вівторок, 25 листопада 2008, 08:32

Уряд України, імовірно, продовжить фінансувати бюджет за рахунок коштів Національного банку (НБУ).

Про це йдеться в огляді "ІНГ Банк Україна", повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Відповідно до документу, Мінфін наприкінці минулого тижня успішно продав черговий пакет державних облігацій на первинному аукціоні.

Зокрема, у четвер було залучено 0,88 млрд. грн. шляхом продажу 1,4-літніх облігацій із ставкою 15,6%, що приблизно на 500-600 б.п. нижче, ніж прибутковість держоблігацій на вторинному ринку.

Реклама:

"Ми вважаємо, що параметри даної угоди свідчать про те, що уряд продовжив фінансування державного бюджету за рахунок Нацбанку, оскільки НБУ додатково дав значний кредит рефінансування комерційним банкам у цей день. Ми думаємо, що істотна частина цього кредиту була спрямована на рефінансування покупки державних облігацій банками", - вважають аналітики банку Олександр Печерицин і Дар'я Волченко.

В огляді також відзначається, що протягом останніх двох тижнів Мінфін залучив 6,9 млрд. грн., або 89% річного плану за гривневими запозиченнями.

Відповідно до їх прогнозу, з огляду на обмежені можливості залучення коштів для українських позичальників, варто очікувати продовження цієї тенденції.

Як відзначають експерти, основною причиною надання кредитів уряду Нацбанком й, як наслідок, тимчасове збільшення пропозиції коштів в умовах твердої монетарної політики є необхідність покриття дефіциту держбюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: