"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки хочуть стабільного курсу гривні

Понеділок, 24 листопада 2008, 14:53
Банки очікують від Національного банку України (НБУ) дій, спрямованих на забезпечення стабільності курсу гривні.

Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" екс-голова НБУ, голова правління ВАТ "Сведбанк" Сергій Тігіпко.

"Якщо говорити про ті дії, що чекають банки від Національного банку, то це, насамперед, забезпечення стабільності гривні. Зараз відтік з депозитів практично зупинено. Коли люди, які забирали свої депозити з банків, переконаються в тому, що гривня стабільна, вони припинять конвертувати гривневі внески в долари і, побачивши ставку в 20%, понесуть депозити до банків", - сказав Тігіпко.

При цьому він відзначив необхідність комплексних заходів для досягнення стабільності курсу гривні.

"Якщо НБУ буде проводити інтервенції по 300-500 млн. на день, то це не врятує ситуацію. Необхідно вводити 100% обов'язковий продаж валюти, забезпечити через НБУ централізацію валютообмінних операцій, посилювати розгляд заявок і ввести суворий контроль над імпортом", - вважає він.

Тігіпко відзначив додаткові ризики для банківського сектору у випадку подальшої девальвації гривні.

"6,0 грн./дол. - я не впевнений, що цей курс недостатній для експортерів. Навіщо його девальвувати далі? Що буде з тими людьми і компаніями, що взяли долару кредити? Якщо все-таки буде девальвація, її потрібно проводити різко, а після цього максимально довго тримати стабільність курсу гривні", - сказав він.

Тігіпко також відзначив важливість рефінансування комерційних банків з боку НБУ з метою підтримки економіки.

"НБУ треба відробити схему з дешевого рефінансування комерційних банків для стимулювання економіки. Економіку треба накачати дешевими грошима", - сказав він.

Курс гривні на міжбанку з початку поточного року знизився на 24,7% - до 6,3000 грн./дол., тоді як за 2007 рік він знизився на 0,2% - до 5,0540 грн./дол. З початку року офіційний курс гривні знизився на 22,2% - до 6,1717 грн./дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: