США заповнить світ доларами

Понеділок, 24 листопада 2008, 12:26
 

Світу потрібно більше доларів, і США готові їх надати, щоб перебороти найстрашнішу рецесію капіталістичного світу з часів Великої депресії.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Роль Сполучених Штатів як найбільшого кредитора і головного позичальника може стати останньою надією для світової економіки, стверджують експерти.

Федеральний резерв, що уже вкачав сотні мільярдів доларів у світову фінансову систему, може офіційно оголосити про додаткові заходи.

Реклама:

Міністерство фінансів США планує випустити облігації на 1,5 трлн. дол. у поточному фінансовому році (з 1 жовтня 2008 до 30 вересня 2009), щоб профінансувати 700-мільярдний "план порятунку" і забезпечити додаткові кошти на випадок викупу банків.

"Ви прагнете зробити все можливе, якщо вам загрожує дефляційний спад економіки", - стверджує колишній чиновник Федеральної резервної системи (ФРС) і економіст JPMorgan Chase & Co. Майкл Феролі.

Він очікує, що в січні американський ЦБ знизить базову процентну ставку "овернайт" (зараз 1%) практично до нуля і збереже її на цьому рівні до кінця 2009 року.

Голова ФРС Бен Бернанке і міністр фінансів США Генрі Полсон змушені удатися до крайніх заходів, оскільки всі розпочаті ними кроки дотепер не принесли істотних результатів, думають експерти.

Кредитно-грошові ринки переживають колапс, вартість акцій різко знижується, а світова економіка занурюється в рецесію.

Новою загрозою на фоні погіршення економічного стану є дефляція -скорочення рівня цін при спаді виробництва.

Інвестори, що зараз побоюються будь-яких ризиків, вкладають кошти в надійні держоблігації США.

Курс долара відносно євро підскочив на 17% з моменту оголошення про банкрутство Lehman Brothers в середині вересня, а вартість золота знизилася на 25% з моменту піка в березні.

"Іноземці не зацікавлені в ризикованих американських активах, замість цього вони скуповують держоблігації", - стверджує колишній чиновник Мінфіну Бред Сеттер.

  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: