Війна з Росією може коштувати Україні 7 мільярдів доларів

Понеділок, 24 листопада 2008, 11:45
 

Якщо Україна підвищить ціну на транзит газу для "Газпрому", то їй доведеться платити за газ на 7 мільярдів доларів дорожче.

Такі підрахунки зробили автори статті у виданні "Комерсант-Україна".

Видання нагадує пропозицію президента України підвищити для Росії ціни на транзит і збереження газу в підземних сховищах у відповідь на погрози підвищити ціну на газ.

Як пояснили в Мінпаливенерго, зараз вартість збереження складає $6,68 за тисячу кубометрів, а всього в ПГС зберігається до 30 млрд кубометрів газу на рік.

Реклама:

"Тобто "Газпром" або підконтрольний йому трейдер RosUkrEnergo платять $200-240 млн у залежності від курсу гривні. Якщо Ющенко доможеться виконання своєї погрози і перейде на ринкові відносини, то ціна може вирости в кілька разів", - говориться в статті.

"Зберігання тисячі кубометрів протягом року, наприклад у Німеччині, обходиться приблизно в $82,5. Тобто максимум, який може зажадати Київ від Москви по даній статті витрат, складає $2,47 млрд",- підрахував директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Але дві третини газу з ПГС реалізується на території України, а отже, підвищення ставок може вдарити і по населенню.

Утім, відзначає видання, навіть якщо "Нафтогаз" уведе додаткову ставку за відбір газу з ПГС і платежі "Газпрому" виростуть, ці гроші не покриють ріст витрат у випадку підвищення ціни на газ з нинішніх $179,5 до $400 за тисячу кубометрів.

При збереженні імпорту на нинішньому рівні - 55 млрд кубометрів газу на рік - Україні в 2009 році доведеться заплатити $22 млрд (у нинішньому - $9,87 млрд). Зміна транзитної ставки може сильно вдарити по "Газпрому".

Зараз російська монополія платить за транзит близько $2 млрд на рік. А у випадку підвищення ставки з $1,7 до $3-3,5 за прокачування тисячі кубометрів на 100 км, "Газпрому" доведеться викласти $3-4 млрд. Правда, у цьому випадку Україні доведеться доплатити Росії різницю в $7 млрд.

Видання також відзначає, що неясно, з чого виходив "Газпром", погрожуючи з наступного року підняти ціну на газ для України до $400.

Адже ще на початку місяця заступник гендиректора "Газпром експорту" Сергій Челпанов прогнозував, що ціни на газ у Західній Європі в I кварталі 2009 року знизяться з $460-520 до $360-400 за тисячу кубометрів. Причому в цих цифрах уже закладена вартість транзиту по українській і словацькій території, тобто реальна ринкова ціна для України за цього розкладу не зможе перевищити $300.

Не зовсім зрозуміла і структура українського боргу в $2,4 млрд. З невідомих причин у нього потрапили платежі "Нафтогазу" не тільки за минулий, але навіть за поточний місяць. І це при тому, що контракти передбачають оплату за спожитий газ до 25 числа наступного місяця. Тобто платежі "Нафтогазу" за жовтень і листопад юридично боргом не є. А це $1,7 млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!