Купити ОПЗ не кожному під силу

Понеділок, 24 листопада 2008, 10:44
 

Експерти сумніваються в можливості більшості потенційно зацікавлених у купівлі Одеського припортового заводу (ОПЗ) компаній взяти участь у конкурсі з його продажу, якщо він відбудеться 2009 року.

За словами старшого аналітика інвестиційно-фінансової групи "Сократ" Дмитра Хорошуна, для держави продаж Одеського припортового заводу був би гарним рішенням, але тільки у разі, якщо підприємство буде продано за прийнятну ціну, яка, на думку аналітика, становить 0,7-1 млрд. доларів, повідомляє агентство "Українські новини".

Однак, на його думку, цьому може перешкоджати те, що у зв'язку з економічною кризою в багатьох потенційно зацікавлених у купівлі ОПЗ компаній зараз проблеми з ліквідністю і вільними коштами.

"З цим реальна проблема. Той же "Сібур", як і низка інших російських компаній, зараз просить допомоги в держави... При цьому існують думки, викликані купівлею Group DF банку "Надра", що група Фірташа може мати у своєму розпорядженні достатні кошти", - зазначив аналітик.

Реклама:

На думку начальника департаменту АПК і хімічної промисловості Державного інформаційно-аналітичного центру "Держзовнішінформ" Дмитра Гордейчука, продаж ОПЗ 2009 року є стратегічною помилкою.

На його думку, ті компанії, які можуть запропонувати найбільшу ціну за актив (зокрема, "Єврохім"), знаходяться не в найкращому стані у зв'язку з фінансовою та економічною кризою і не здатні повноцінно брати участь у конкурсі.

У схожій ситуації знаходяться і найбільші європейські претенденти на ОПЗ, зокрема й Yara International.

"У такій ситуації найреальнішим претендентом на купівлю може виступати Group DF Дмитра Фірташа. Тим більше в ситуації, коли його основні конкуренти ослаблені і не зацікавлені в негайній купівлі активу", - зазначив Гордейчук.

За його оцінкою, більш вдалим часом для продажу ОПЗ імовірно буде 2010 рік, коли більшість провідних виробників аміаку і добрив з аміаку переборють наслідки кризи і зможуть створити серйозне конкурентне середовище в боротьбі за цей актив.

На початку 2008 року ФДМУ оголосив конкурс із продажу ОПЗ (який потім було призупинено з ініціативи Ющенка), і 15 компаній запросили у Фонду державного майна необхідний пакет документів для участі в конкурсі з приватизації ОПЗ.

Серед них - українські "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область), "Стирол" (Горлівка, Донецька область), "Рівнеазот" (Рівненська область), російські "Єврохім" і "Сібур-холдинг", а також норвезька Yara International ASA.

Також виявляли зацікавленість "Чернігівське Хімволокно" (Чернігів), компанія "Ренова-Україна" (Київ) і компанія "Нітроферт" (Естонія).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: