"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фондові ринки: Америка зростає, Європа падає

Понеділок, 24 листопада 2008, 09:49
 

Американські фондові індекси виросли за підсумками торгів у п'ятницю на інформації про те, що обраний президент США Барак Обама, вибрав на посаду голови Мінфіну Тімоті Гайтнера, що, очолюючи Федеральний резервний банк (ФРБ) Нью-Йорку, вже набув великого досвіду у подоланні наслідків кризи,

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

У понеділок ф'ючерси на індекси піднялися до 7:27 на 0,7-1,5% завдяки інформації про підтримку Citigroup урядом США.

"Ці новини можуть реально дати фондовому ринку дуже необхідний стимул, - відзначає головний економіст Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ у Нью-Йорку Кріс Рупкі. - Гайтнер - це фантастичний вибір, і це може дозволити фінансовим ринкам вийти з кризи".

Реклама:

Індекс S&P 500 Financials виріс до закриття ринку в п'ятницю на 3,4%, раніше в ході торгів цей індикатор опускався на 7,5%.

Індекс Dow Jones Industrial Average виріс до закриття ринку в п'ятницю на 494,13 пункту (6,54%) - до 8046,42.

Standard & Poor's 500 піднявся на 47,59 пункту (6,32%), склавши 800,03.

Значення індексу Nasdaq Composite підвищилося на 68,23 пункту (5,18%) - до 1384,35.

Європейські фондові індекси упали в п'ятницю на 2-3% на тлі негативних прогнозів Goldman Sachs для американської економіки.

Dow Jones Stoxx 600 знизився за підсумками торгів на 2,5% - до 182,13 - мінімального рівня з квітня 2003 року. C початку 2008 року цей індикатор втратив вже 50%.

Згідно з прогнозом експертів Goldman Sachs, падіння ВВП США в поточному кварталі складе 5% у річному вирахуванні, а в наступні два квартали - 3% і 1% відповідно.

Безробіття в країні до четвертого кварталу 2009 року досягне 9%, очікують аналітики.

Акції Vodafone, найбільшого оператора мобільного зв'язку в Європі, подешевшали за підсумками торгів на 7,7%, мережі магазинів роздрібної торгівлі Royal Ahold NV - на 3,3%.

Вартість паперів ING Groep знизилася на 6,8%, Deutsche Bank - на 2,9%.

Котирування акцій гірничодобувних компаній Європи виросли за підсумками торгів, що стримало падіння основних фондових індексів.

Ціна паперів BHP Billiton підскочила на 6%, Rio Tinto - на 2,6%, Vedanta Resources - на 16%.

Зниження вартості акцій фінансових компаній на торгах в Азії в понеділок через побоювання скорочення прибутку на фоні кредитної кризи викликало загальне падіння фондових майданчиків.

Акції нафтовидобувних компаній зростають на тлі подорожчання нафти.

Зведений індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону MSCI Asia Pacific (крім Японії), що враховує ситуацію на 14 ринках, додав на 0,1%.

Японські ринки закриті в понеділок у зв'язку з державним святом. Гонконгський Hang Seng упав на 1,2%, південнокорейський Kospi - на 0,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!