Криза поставила на місце нафтові ціни

П'ятниця, 21 листопада 2008, 15:32 -
 

Швидке зниження вартості призвело до паніки серед добувачів нафти, що заявляють про спекулятивний і неринковий характер цього явища.

"Однак, факти показують зворотнє. В умовах рецесії головних світових економік навіть ціна в 50 дол. за барель виглядає завищеною", - заявляє голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.  

"Довгостроковий "бичачий" тренд на ринку нафти призвів деяких гравців до переоцінки ролі паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) для усієї світової економіки. Наявність нафти стали сприймати як первинний і глобальний фактор", - додав експерт.

Спасіченко також відзначив, що твердження про подорожчання ресурсів через обмеженість їх на планеті, а також "прогнози" цін у 200 дол. за барель виявилися блефом.

Реклама:

"На 20 листопада 2008 року нафта сорту WTI торгувалася на рівні 50,69 дол. США за барель. На перший погляд, це адекватно зростання попиту в Китайській Народній Республіці (КНР). Однак, Китай споживає не більш 8 млн. барелей на день, що складає всього  9% від загальносвітової добової витрати", -   підкреслює аналітик КУА.

Вищевказані факти надають право охарактеризувати зниження цін на нафту на 65% за останні 5 місяців як "повернення до виправданих цінових рівнів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: