"Нафтогаз" продовжує наполягати, що нічого не винен "Газпрому"

П'ятниця, 21 листопада 2008, 14:45

НАК "Нафтогаз України" продовжує наполягати, що не має боргу безпосередньо перед "Газпромом".

"Останнім часом у публікаціях вітчизняних та зарубіжних ЗМІ з'явилася низка повідомлень про нібито наявну заборгованість НАК "Нафтогаз України" перед ВАТ "Газпром". Дані повідомлення викликали численні заяви політичних лідерів та експертів, що обговорювали факт заборгованості та прогнозували її негативні наслідки для взаємовідносин для України та Росії", - йдеться в повідомленні НАК.

Компанія нагадує, що протягом 2008 року єдиним постачальником імпортного природного газу в України була і досі залишається компанія RosUkrEnergo AG.

Згідно з оформленими актами приймання-передачі природного газу заборгованість НАК "Нафтогаз України" за спожитий у 2008 році газ перед RosUkrEnergo AG становить $1,267 млрд. "Компанія робить усе можливе для якнайшвидшого погашення даної заборгованості", - запевнили в НАК.

Реклама:

"Компанія наголошує, що не має будь-якої простроченої заборгованості перед ВАТ "Газпром". НАК "Нафтогаз України" закликає мас-медіа, політиків та експертів припинити штучні спекуляції навколо цього питання, оскільки вони можуть негативно позначитися на ході переговорів щодо постачання газу в України у 2009 році", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, президент Росії Дмитро Медведєв наказав голові правління "Газпрому" Олексію Міллеру стягнути з України борг за поставлений газ у сумі 2,4 мільярди доларів. Саме таку суму боргу підтвердило і "РосУкрЕнерго". Між тим НАК наполягає на сумі удвічі меншій. Як пояснюють експерти,  НАК озвучує тільки обсяг простроченої заборгованості.

"Нафтогаз" прострочив виплату близько 400 млн дол. за вересень і всю суму за жовтень (приблизно 900 млн дол.).

А 2,4 млрд дол. - сума, що враховує поточні неплатежі за листопадові постачання (ті ж 900 млн дол.), що за згодою сторін повинні закриватися авансом, а також пеню і штрафи за регулярні зриви графік.

Як пояснив представник "РосУкрЕнерго", заборгованість "Нафтогазу" не дозволяє компанії вчасно виконувати зобов'язання перед "Газпромом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!