"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Долари продають тільки "своїм"

П'ятниця, 21 листопада 2008, 10:01
 

У четвер в столиці більшість банків продавали долари тільки своїм клієнтам.

У 75% опитаних виданням "Дело" фінустановах валюту продають лише своїм позичальникам для погашення кредитів або вкладникам - для поповнення і відкриття депозитів.

Готівковий долар можна купити тільки в декількох банках, але в обмежених обсягах за ціною 6,4-6,6 гривні за одиницю американської валюти.

Вартість долара банки почали регулювати введенням комісії, що в різних фінустановах коливається від 2 до 10%.

Реклама:

У банкірів аргументація відсутності інвалюти в обмінниках змінилася. Якщо раніше дефіцит готівкового долара вони пояснювали збитковістю валютообмінных операцій, то тепер основна причина - підвищений попит на американську валюту і недостатні обсяги інтервенцій Національного банку.

У четвер в більшості банків долари продавали тільки своїм клієнтам. При цьому до валютного курсу вводилася "надбавка" від 2 до 10% від суми продажу.

Так, у відділенні "ОТП Банку" повідомили, що американську валюту продають винятково під погашення кредитів. При цьому реальний курс з урахуванням комісії в 3,5% складав 6,3 гривні за долар.

Аналогічна ситуація була в "Укрсоцбанку", тільки комісія вище - 5% (реальний курс - 6,38), в банку "Форум" (реальний курс - 6,23) і багатьох інших фінустановах.

У той же час в декількох банках можна було придбати валюту "на руки". Наприклад, в банку "Фінанси і Кредит" продавали до 1 тисячі доларів за курсом 6,08 плюс комісія 4,5% для клієнтів банку і 5% для "чужих" (реальний курс продажу - 6,35-6,38).

Такий же розмір комісії - 5% - запровадив банк ПУМБ і продавав валюту всім, однак депозитні і кредитні операції обслуговував позачергово.

В банку "Хрещатик" у четвер можна було придбати відразу 10 тисяч доларів, правда з комісією в 7% (реальний курс - 6,51). Що цікаво, після обіду розмір комісійних збільшили до 11%, у результаті чого долар подорожчав до 6,69 гривні.

Банкіри дефіцит готівкового долара пояснюють тим, що попит на нього настільки високий, що задовольнити його нереально.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: