Американський суд змушує росіян продати акції Київстару

Четвер, 20 листопада 2008, 21:44

Федеральний суд південного округу Нью-Йорка в середу, 19 листопада, наклав на Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп"), ТОВ "Сторм" і його материнські компанії Alpren і Hardlake штрафні санкції, які діятимуть, поки вони не виконають всі судові рішення, прийняті в серпні минулого року.

Суд дійшов висновку, що "Альфа-груп" порушила торішній вердикт суду, що зобов'язав її продати частку в українському операторі "Київстар GSM" або позбавитися пакетів акцій Turkcell (володіє третім по величині українським мобільним оператором "Астеліт") і "Українські новітні технології", що належать їй і що перевищують 5%, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Суд зобов'язав компанію "Альфа" з 29 листопада виплачувати по 100 тис доларів щодня, через 30 днів сума штрафів подвоїться, а ще через місяць складе 400 тис доларів і продовжить подвоюватися кожен день до тих пір, поки торішнє рішення суду не буде виконано.

Також суд наказав "Сторму" (володіє 43,49% "Київстару") протягом 7 днів задепонувати в суді акції українського оператора для підтвердження своїх зобов'язань.

Такі рішення були ухвалені судом за позовом норвезького концерну Telenor (володіє 56,5% акцій "Київстару"), поданого 23 січня.

Реклама:

Після винесення торішнього вердикту Altimo заявила, що виконала його. Зокрема, компанія продала 50%-ову частку в компанії Alfa Telecom Turkey, що володіла 13,2% Turkcell, компанії Nadash International Holdings Ltd. Таким чином Altimo понизила свою ефективну частку в українському операторі "Астеліт" (Turkcell володіє 55% "Астеліта"[тм life:)]) до потрібних 5% з 7,3%, проте її частка в Turkcell скоротилася лише до 6,6%. Суд прийшов до висновку, що Altimo порушила розпорядження, оскільки вона була зобов'язана понизити частку саме в Turkcell, а не в його українській "дочці".

Виконуючи інше рішення суду, компанія "Російські технології", підконтрольна "Альфі", продала 80% "Українських новітніх технологій" власникові 20% акцій - Intec Holdings Ltd. Проте суд встановив, що Intec Holdings належить Михайлу Гамзіну - партнерові "Російських технологій" і управляючому члену наглядової ради "Альфа-груп". Виходячи з цього, суд визнав продаж частки в "Українських новітніх технологіях" афільованій з "Альфою" особі порушенням вердикту.

Крім того, суд зажадав від структур "Альфа-груп" виконати і решту торішніх розпоряджень: "Сторм" повинен був висунути своїх представників в раду директорів "Київстару" і забезпечити їх обрання і участь в засіданнях ради, а також відкликати всі позови, подані раніше до українських судів.

Коментар Altimo "Інтерфаксу" отримати не вдалося.

Як повідомлялося, в жовтні минулого року Печерський районний суд Києва за позовом "Сторма" ухвалив, що рішення Нью-йоркського арбітражу "не може бути ратифіковане і виконане в Україні".

Конфлікт між Telenor і Altimo почався в кінці 2004 року через незгоду норвезької компанії з покупкою російським ВАТ "Вимпєлком", крупними акціонерами якого є обидві сторони, українського оператора ЗАТ "Українські радіосистеми" (УРС, Київ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: