"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Після візиту Тимошенко в Москву газовий борг лише зріс

Четвер, 20 листопада 2008, 16:43

Після візиту прем'єра України Юлії Тимошенко в Російську Федерацію, борг не тільки не зменшився - він ще й зріс .

Про це заявив голова правління компанії "Газпром" Олексій Міллер на зустрічі з президентом Дмитром Медведєвим.

"Олексій Борисович, ви зараз ведете переговори з нашими українськими партнерами про підписання договорів на наступний рік, як я розумію. Хотів би звернути увагу на те, що наші українські партнери нам винні гроші, досить пристойні, у сумі, що перевищує, по-моєму, 2 мільярди - 2,4 мільярди доларів", - заявив Медведєв на початку зустрічі, повідомляє прес-служба Кремля.

"Це великі гроші для будь-якої держави, для будь-якої компанії, для "Газпрому" у тому числі. Ми з ними домовлялися, що ці гроші будуть відшкодовані у встановленому порядку", - сказав президент Росії, нагадавши, що про це мова йшла на зустрічі з Тимошенко в Москві.

Реклама:

"Так. За той час, що минув після візиту прем'єра України в Російську Федерацію, борг не тільки не зменшився - він ще й зріс", - відповів йому Міллер.

Він також повідомив, що протягом останніх декількох днів "Газпром" вів переговори з делегацією НАК "Нафтогаз України" і ступінь готовності довгострокових контрактів на постачання газу в Україну і довгостроковий контракт на транзит російського газу через територію України висока.

"На корпоративному рівні підготовлені всі необхідні документи. При цьому довгостроковий договір на постачання газу на Україну передбачає перехід з 1 січня 2011 року на ринкові умови постачання газу на Україну за формулою ціни, яка прийнята для всіх європейських країн", - повідомив Міллер.

"На сьогоднішній день питання боргу не урегульоване... і це питання, що ви поставили, де гроші, - абсолютно доречне. Сума просто-напросто астрономічна - 2,4 мільярди доларів. При цьому ми до сьогоднішнього дня не бачимо жодного прогресу в переговорах з українською стороною про те, що ми ці гроші найближчим часом побачимо", - відзначив глава правління Газпрому.

Після чого Медведєв дав йому доручення стягнути борг "у добровільному порядку, або в примусовому порядку - так, як це встановлено чинним законодавством, так, як це встановлено в рамках двосторонніх відносин".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!