Світу загрожує транспортна криза

Четвер, 20 листопада 2008, 11:19
 

Світовий економічний спад може призвести до повномасштабної транспортної кризи в секторах повітряних і морських перевезень в Азії й інших регіонах.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Найбільші компанії галузі обговорюють скорочення робочих місць і виведення частини повітряних і морських судів з експлуатації, оскільки обсяги вантажоперевезень знижуються у зв'язку з ослабленням попиту, а вартість фрахту знизилася до того рівня, коли низка перевізників працюють у збиток.

Клірингова палата морських вантажоперевезень Baltic Exchange провела в середу конференцію в Лондоні, однією з основних тем якої було порушення договорів як клієнтами, так і операторами суховантажних перевезень.

Реклама:

Довіра в галузі залежить від виконання договірних умов усіма сторонами. У результаті падіння вартості фрахту за останні кілька тижнів клієнти виходили з наявних договорів і укладали нові - за більш низькими ставками.

Середня вартість фрахту великотоннажних судів знизилася за період з 5 червня до 17 листопада на 98,4%, з майже 234 тис. дол. на добу до 3670 дол., і зараз навіть близько не окупає витрати на їхню експлуатацію.

Одним з показників серйозності стану галузі стала заява сінгапурської Neptune Orient Lines Ltd. про скорочення 1000 робочих місць (9% персоналу), виводу з експлуатації своїх судів і закриття головного офісу в США.

Ці заходи повинні допомогти компанії заощадити 200 млн. дол. протягом 2009 року - у противному випадку їй загрожує банкрутство.

"Негативні умови на ринку є безпрецедентними за всю історію нашої галузі, - відзначив глава Neptune Orient Рон Уїддоус, - те, що ми бачимо зараз, виходить за рамки звичайного циклічного спаду".

Вантажні і пасажирські авіаперевезення в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні страждають в результаті уповільнення економічного зростання й рецесії в Японії, Гонконгу, Австралії.

Так, Air New Zealand Ltd. скорочує 200 робочих місць, в основному екіпажі літаків, що здійснюють перевезення на дальні відстані.

Гонконгська авіакомпанія Cathay Pacific Airways Ltd. Уріже удвічі бонуси, що виплачуються співробітникам за підсумками року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: