"Промінвестбанк" візьме "Національний кредит"

Четвер, 20 листопада 2008, 11:14
 

Володимир Матвієнко віддає останній банківський актив - банк "Національний кредит".

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", родина Матвієнко позбавляється другого належного їй банку - "Національний кредит" (НК).

Після безуспішних спроб отримати рефінансування в НБУ акціонери НК вирішили приєднати його до "Промінвестбанку", санацію якого проводить тимчасова адміністрація.

Експерти вважають рішення акціонерів єдино правильним для НК, що тепер може уникнути банкрутства.

Реклама:

Голова наглядової ради банку "Національний кредит" Павло Матвієнко повідомив, що акціонери банку на зборах 18 листопада прийняли рішення приєднати його до "Промінвестбанку".

До такого кроку їх підштовхнуло зниження ліквідності НК, який НБУ не хотів рефінансувати.

"Вони домовилися про рефінансування із заступниками голови Нацбанку Анатолієм Шаповаловим і Володимиром Кротюком, але коли Володимир Стельмах почув, чий це банк, він не дозволив дати їм грошей",- відзначає джерело, близьке до акціонерів НК.

При цьому, за словами джерела в Нацбанку, сума на кореспондентському рахунку НК знизилася до 20 млн. грн.

"Нацбанк під різними приводами відмовляв нам у кредитах",- підтвердив інформацію пан Матвієнко. Утім, пан Шаповалов заявив "Комерсанту", що кредит могли одержати усі банки, що відповідають вимогам рефінансування.

За даними НБУ, банк "Національний кредит" на 1 жовтня займав серед банків 108 місце за активами (635,986 млн. грн.) з капіталом 72,58 млн. грн.

В банку 222,305 млн. грн. внесків населення і 254,592 млн. грн. - юридичних осіб. Основними його акціонерами є "Промінвестбанк" (пряма участь - 34,75% акцій, опосередкована - 11%), страхове товариство "Вексель" (31,51%) і Павло Матвієнко (11%; 34,75%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: