У США можуть знизити базову процентну ставку до нуля

Четвер, 20 листопада 2008, 10:25
 

Федеральна резервна система (ФРС) може знизити базову процентну ставку до нуля в найближчі два місяці для того, щоб не допустити дефляції.

Так вважають експерти JPMorgan Chase & Co, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

На їхню думку, американський ЦБ буде знижувати вартість кредитів з нинішнього 1% річних на 50 базисних пунктів за підсумками кожного з двох наступних засідань - 16 грудня і 28 січня.

Ставка буде зберігатися ФРС на нульовому рівні й в 2009 році для запобігання зниження споживчих цін на тлі скорочення штатів компаніями і зменшення обсягів кредитування банками, що негативно позначається на витратах американців.

Реклама:

ФРС, можливо, не стане єдиним ЦБ у світі, що буде надавати безкоштовні гроші. Банк Японії минулого місяця знизив базову ставку до 0,3% річних, а Європейський центральний банк сигналізував про готовність зменшувати вартість грошей і далі після двох знижень за останні півроку.

У середу стало відомо, що в США в жовтні була зафіксована рекордна дефляція. Це підсилює побоювання, що рецесія в країні поглиблюється.

Індекс CPI знизився на 1% минулого місяця. Це рекордне падіння з 1947 року, коли міністерство праці почало відслідковувати показник.

Споживчі ціни без урахування вартості палива і продуктів харчування (індекс Core CPI) знизилися на 0,1% відносно вересня - це перше падіння з 1982 року.

Деякі представники ФРС, виходячи з протоколу останнього засідання американського ЦБ, сигналізують про бажання скоротити ставки для підтримки економічного зростання й запобігання падінню цін.

"Нульова ставка не буде безкоштовною для ФРС", - вважають експерти JPMorgan. Довіра громадськості може знизитися, "якщо вони зрозуміють, що ФРС витратила весь запас коштів", відзначають вони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: