"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Найбільші гірничорудні компанії світу скорочують виробництво

Середа, 19 листопада 2008, 15:24
 

Гірничорудні компанії, що зовсім недавно не встигали забезпечувати видобутком постійно зростаючий попит, тепер змушені скорочувати виробництво на тлі світового економічного спаду.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Останні кілька років ціни на метали стабільно зростали - їхні виробники змогли заробити на цьому величезні гроші, відзначає WSJ.

За чотири тижні жовтня вартість основних металів обвалилася на рекордні 35%, згідно з даними Barclays Capital.

Реклама:

Ціни на палладій, основний матеріал для автомобільних каталітичних нейтралізаторів, знизилися на 70% з початку липня, оскільки продажі автомобілів різко скоротилися. Половина світового алюмінію зараз виробляється в збиток.

Гірничодобувні компанії, чиє становище завжди було важливим показником здоров'я світової економіки, скорочують виробництво і звільняють працівників у ПАР, Австралії, Канаді і Росії.

Найбільша гірничодобувна компанія світу BHP Billiton заявила минулої п'ятниці про те, що її китайські контрагенти відкладають замовлення на залізну руду через уповільнення будівельного буму в Китаї.

Rio Tinto і Vale do Rio Doce урізали виробництво залізної руди на 10%. Xtrata Plc закриває два нікелевих рудники в Канаді. Alcoa Inc. скоротила прогноз виробництва алюмінію на 15%.

Сталеплавильні компанії в усьому світі закривають 35% потужностей. US Steel Corp., найбільший виробник сталі в США, звільняє 2% співробітників через зниження попиту на сталь.

Багато експертів говорять про те, що спад тільки починається й основне падіння ще попереду.

Ціни на метали можуть вирости, якщо покращиться ситуація на ринку житла в Китаї й Індії, але при збереженні їхнього поточного рівня доведеться закрити 15-30% рудників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: