Українці вже відчули на собі наслідки кризи, але голоду не бояться

Середа, 19 листопада 2008, 14:54
 

Більшість українців вже відчули на собі або на членах своєї родини підвищення цін внаслідок економічної кризи.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом проблем управління імені Горшеніна, повідомляє агентство "Уніан".

Так, 69,2% опитаних вже відчули на собі або на членах своєї родини підвищення цін, 23,8% почали економніше ставитися до своїх витрат.

Крім того, 15,3% респондентів зіткнулася із затримкою виплат зарплати, 9,6% - з її зниженням.

Реклама:

Експерти зазначають, що матеріальна впевненість середньостатистичного українця похитнулася.

У порівнянні із минулим місяцем, сукупна частка тих, хто вважає себе відносно забезпеченими, зменшилася з 75,2% у жовтні до 68,2% у листопаді.

Відповідно збільшилась сукупна частка тих, хто у фінансовому плані "зводить кінці з кінцями", з 17,5% у жовтні до 24,6% у листопаді.

Опитування також показало, що більш ніж 36,7% українців бояться суттєвого зниження рівня життя, 36,5% - втрати роботи внаслідок економічної кризи.

За результатами опитування, 24,9% українців побоюються втратити свої заощадження, які є джерелом їх фінансової незалежності.

Водночас більшість респондентів не вірять у те, що наслідками економічної кризи будуть голод та дефіцит товарів.

Лише 22,1% опитаних мають намір найближчим часом робити продуктові запаси, а можливість виникнення голоду внаслідок економічної кризи викликає занепокоєння лише у 12% респондентів.

Дослідження проводилося методом телефонного опитування з 5 по 10 листопада 2008 року.

По всій Україні було опитано 1000 респондентів, які репрезентують доросле населення віком від 18 років. Похибка вибірки не перевищує 3,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: