Світові фондові ринки: Європа зростає, Азія падає

Середа, 19 листопада 2008, 10:58
 

Європейські фондові індекси виросли у вівторок на 0,5-1,1% на фоні зростання цін на нафту, а також сильної звітності компаній Hewlett-Packard Co. і Home Depot.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Ціна грудневих ф'ючерсів на нафту марки WTI підвищилася в ході торгів на 75 центів (1,4%) - до 55,7 дол. за барель. Вартість акцій Total підскочила на 4,6%, BP - на 4,1%, Shell - на 3,9%.

Сильна квартальна звітність американських Hewlett-Packard і Home Depot також потримала ринок, показавши, що компанії успішно можуть впоратися з погіршенням ситуації в економіці.

Реклама:

Hewlett-Packard, найбільший світовий виробник персональних комп'ютерів, збільшив за підсумками четвертого фінансового кварталу, що завершився в жовтні, чистий прибуток і виторг.

Згідно з попередніми даними, чистий прибуток за квартал збільшився на 0,84 дол. у розрахунку на акцію. Виторг збільшився до 33,6 млрд. дол.

Прибуток Home Depot, найбільшої у світі мережі магазинів товарів для будинку, знизилася за підсумками минулого кварталу менш істотно, ніж очікувалося, крім того, компанія підтвердила прогноз доходів на цей рік.

Підтримала європейський фондовий ринок також заява голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке.  

Акції BNP Paribas подешевшали за підсумками торгів на 5,1%, UBS - на 3,5%. Вартість страховки боргових зобов'язань банків від можливого дефолту підвищилася у вівторок до максимального рівня за рік.

А от фінансові і сировинні компанії третій день поспіль є лідерами падіння на фондових майданчиках Азіатсько-Тихоокеанського регіону.

Зниження показників у середу викликано більш низьким прибутком Mitsubishi UFK Financial Group Inc., ніж очікувалося, і урізаними прогнозами низки великих підприємств регіону.

Зведений фондовий індекс MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азії, понизився на 1,1% - до 79,04 пункту.

З початку року цей показник втратив половину величини в результаті збитків кредитно-фінансових установ розміром майже 1 трлн. дол. і скорочення близько 166 тис. робочих місць на тлі кредитної кризи.

Японський індекс Nikkei 225 втратив 1,8%, південнокорейський Kospi - 3,8%.

Ф'ючерси на американський індекс S&P 500 знизилися на 1,4%. У вівторок фондові ринки США виросли в середньому на 1% на подорожчанні акцій енергетичних і високотехнологічних компаній в останню годину торгів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!