Мінфін виступає за девальвацію гривні

Вівторок, 18 листопада 2008, 20:25

Міністерство фінансів України вважає за найбільш дієвий механізм поліпшення платіжного балансу країни девальвацію національної валюти

Про це заявив народний депутат України, почесний президент корпорації "Укравто" Таріел Васадзе, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Є окремі люди - це Мінфін, які бачать порятунок тільки в девальвації гривні і скороченні витрат, а все інше їх не цікавить", - сказав Таріел Васадзе.

На його думку, ефективнішими заходами захисту українського автомобілебудування в умовах кризи може стати повернення до 25% ввізного мита і підтримки внутрішнього попиту за рахунок споживчого кредитування.

Реклама:

"Банківська структура не може розвиватися сама по собі. Якщо її оздоровити, і вона знову ж таки пропонуватиме кредити під 20-22% і не буде інвестування в споживчі кредити, нічого не вийде", - підкреслив Васадзе.

Як повідомлялося, істотний дефіцит поточного рахунку і значне обмеження доступу до кредитних ресурсів на зовнішньому ринку через глобальну фінансову кризу привели до прискорення девальвації гривні в осінні місяці поточного року: найбільш низьке значення курсу на міжбанківському валютному ринку було зафіксоване 29 жовтня - 7,00 грн/дол.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко 29 жовтня зажадала від Нацбанку стабілізувати курс гривні шляхом використання золотовалютних резервів: 30 і 31 жовтня Нацбанк масштабними інтервенціями забезпечив зниження курсу на міжбанку до 5,98 грн/дол, а в подальшому і до 5,80 грн/дол.

А вже 18 листопада Нацбанк не вийшов на ринок з валютною інтервенцією, не зважаючи на значне перевищення попиту на валюту над пропозицією: в результаті бездіяльності НБУ курс на межбанку виріс до 6,0 грн/дол з 5,8300 грн/дол днем раніше.

Експерти вважають, що подальша девальвація гривні неминуча, і вона може позитивно відбитися на зовнішньоторговельному балансі. Проте в Нацбанку все ще говорять про наміри утримувати курс: заступник розділу НБУ Олександр Савченко на початку листопада заявив, що утримання курсу гривні на рівні до 6 грн/дол стане найбільш правильною політикою, а на початку поточного тижня спрогнозував курс гривні в листопаді-грудні 2008 року в межах 5,5-6,0 грн/дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: