"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На ПФТС панують омріяні ціни

Вівторок, 18 листопада 2008, 19:35

Колись відсутність ліквідності була мінусом [ 0 ]
Олексій Ковальов,  - 18.11.2008

За результатами торгів у вівторок, 18 листопада, індекс ПФТСопустився на 1,64%, досягнувши рівня в 266,72 пункт.

За всіма коштовними паперами, включаючи корпоративні облігації і ОВГЗ, поміщено 62 операції. Об'єм торгів склав 14 млн грн., з них 4,3 млн грн. дісталося ринку акцій, пише видання "FundMarket".

Відсутність активності на ринку виглядає в нинішній ситуації як рятівний коло, кинуте потопаючому. Начальник аналітичного відділу КУА «ТАСК-Інвест» Андрій Шевчишин відзначає, що «гравці навіть котирування змінюють без особливого ентузіазму, і те в основному по ліквідних акціях, для того, щоб понизити вірогідність акцепту».

Небагато акцій можуть гордитися більше, ніж однією проведеною операцією, що в черговий раз підтверджує проведення операцій в міру необхідності для торговця або інвестора. Даний факт є породженням абсолютного затишшя на ринку.

Тим часом, як флюгер ринку капіталу, українська економіка продовжує стрімкими темпами знижувати свої і без того вже невеликі обороти. В кращому разі заводи переходять на укорочений графік роботи, в гіршому - і звільняють персонал, і відправляють в примусові відпуски, і скорочують трудодень.

Лідерами падіння сьогодні стали: ВАТ "Дніпропетровський металургійний комбінат імені Петровського"(-41.49%), ВАТ "Мегабанк" (-36.71%), ВАТ "Пивобезалкогольний комбінат "Славутич" (-41.18%), ВАТ "Запорізький абразивний комбінат"  (-63.50%).

Серед емітентів, які відчули найбільше зниження в результаті торгів на ПФТС, просліджується динаміка, чим більше впали - тим менше об'єм торгів. Сигналом до такої тенденції може бути тільки активізація технічних операцій і висновок їх в міру необхідності гравця отримати кеш.

У лідерах по кількості операцій - ВАТ "Єнакіївський металургійний завод"(+2.63%). Крім того, що акції цього емітента одні з небагатьох, які піднялися сьогодні в ціні, на них припадає 20% від всіх операцій, проведених на ринку акцій.

Серед інших лідерів зростання: Луцький автомобільний завод (ЛУАЗ) (ПФТС: LUAZ) з приростом в 1.82% і ВАТ "Кременчуцький сталеливарний завод" з підвищенням на 730.56% при єдиній, швидше за все, технічній операції.

Обвал цін, на енергоресурси,  чинить істотний тиск на акції нафтових компаній. Так, зниження нафти до 22-х місячних мінімумів продовжило робити негативний вплив на російський ринок настільки сильно, що їх основні фондові майданчики знову припиняли сьогодні свою роботу на деякий час.

Сьогоднішня вартість акцій по багатьом, не лише українським, компаніям колись була б просто манною небесною для придбань в свій портфель, тоді як зараз залишається тільки чекати відлигу на фінансових ринках, щоб знов побачити прибуток від куплених акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!