НБУ позбувається від зайвого баласту

Вівторок, 18 листопада 2008, 10:59
 

Національний банк України (НБУ) обмежив доступ до річного рефінансування для підтримки ліквідності, дозволивши залучати його тільки великим банкам.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ (№367), яким вносяться зміни до жовтневої антикризової постанови Нацбанку, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Заявки на одержання такого (на термін до року) кредиту розглядаються відносно тих банків, що організовані у формі відкритих акціонерних товариств і статутний сплачений капітал яких складає не менше ніж 500 млн. грн.", - вказується в постанові.

Згідно з встановленими у жовтні-2008 правилами, банки могли залучити в НБУ кредит на термін до одного року із сплатою 15% річних, при зменшенні обсягу термінових депозитів на 2% за п'ять робочих днів.

Реклама:

Відповідно до постанови, у заставу під річні кредити рефінансування на підставі програм фінансового оздоровлення приймаються, серед іншого, акції/паї власників банків, які володіють не менш 5% статутного капіталу.

При цьому, оперативну підтримку рефінансуванням терміном до одного року банки можуть отримати лише при наданні Нацбанку в заставу акцій/паїв власників банків розміром не менше 51% статутного капіталу кредитно-фінансової установи.

Як повідомлялося, на 1 листопада в Україні діяло 182 банку, з яких лише 113 кредитно-фінансових установ є відкритими акціонерними товариствами.

Згідно з даними НБУ, на 1 жовтня статутний капітал понад 500 млн. грн. мали 27 банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: