"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

За обмін валюти тепер доведеться платити

Вівторок, 18 листопада 2008, 10:02
 

Банки вводять комісію на продаж готівкової валюти.

Вже другий тиждень таку "надбавку" стягує "Укрсоцбанк". Наприкінці минулого тижня аналогічну комісію ввів "Приватбанк", пише видання "Дело".

Про плани введення такої плати заявили банк "Форум", "Райффайзен Банк Аваль", "Ощадбанк", ПУМБ, "Фінанси і Кредит". Розмір комісійних коливається в середньому від 1 до 3% від обсягу проданої клієнту валюти.

НБУ введенню комісії перешкоджати не буде, так само як і не буде обмежувати її розмір.

Реклама:

Уведення додаткової плати на продаж готівкового долару анонсують керівники багатьох великих банків.

"Зараз обговорюється це питання. Ми дивимося, яка комісія нам потрібна, для того щоб люди могли спокійно купити валюту і при цьому банк не мав збитків", - говорить голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

"Так, ми плануємо вводити комісію. Але спочатку потрібно проаналізувати динаміку продажів за останні 7-10 днів. Якщо виявиться, що операція збиткова, то будемо проводити консультації з НБУ і домагатися введення комісії", - підтверджує голова правління "Ощадбанку" Анатолій Гулей.

До банкірів приєднується і голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук. "Якщо НБУ не забороняє, то, безумовно, і ми будемо міркувати над питанням введення комісійних", - говорить він.

У той же час керівники декількох фінустанов - банку "Хрещатик", Дочірнього банку "Сбєрбанку Росії", "Сведбанку" - заявили, що додаткову плату за обмін валюти вводити не будуть.

Введення комісійних фінансисти пояснюють збитковістю операцій купівлі-продажу валюти.

Нагадаємо, зараз діє обмеження НБУ, відповідно до якого банки можуть продавати готівкову валюту за курсом не вище офіційного на 1,5%.

У Національному банку пояснили, що в такому випадку фінустанови діють відповідно до букви закону.

"Якщо у внутрішніх документах банку передбачено, що за операції по розрахунково-касовому обслуговуванню він може брати комісію, то це не є порушенням. Це справа банку - брати чи комісію ні", - говорить перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

За його словами, банки самі будуть вирішувати, який розмір комісії встановлювати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!