Українські надра беруть масштабом

Вівторок, 18 листопада 2008, 09:15
 

Мінприроди оголосило наймасштабніший цього року конкурс з продажу дозволів на надровикористання: пропонується 57 ліцензій на розробку нафтогазоносних і вугільних ділянок, а також родовищ сировини для будматеріалів.

За них міністерство планує виручити рекордну цього року суму в 20,6 млн. дол., пише видання "Комерсант-Україна".

Втім, учасники ринку говорять, що, незважаючи на привабливість родовищ, ліцензії, швидше за все, не будуть продані. У зв'язку з фінансовою кризою більшість компаній не тільки не купують нові активи, але й скорочують інвестиції.

У понеділок Міністерство охорони навколишнього природного середовища оголосило про проведення найзначнішого цього року аукціону з продажу ліцензій на користування надрами.

Реклама:

 16 грудня на конкурс будуть виставлені 57 ліцензій на розробку нафтогазових, вугільних, піщаних, каолінових і гранітних родовищ. Найдорожчою з них є ліцензія на видобуток бурого вугілля на Ново-Дмитрієвському родовищі: його стартова ціна - 70,5 млн. грн.

На продаж також виставлені дозволи на видобуток формувального піску на Благодатьєвському (9,8 млн. грн.), первинних каолінів на Новоандріївському (7,9 млн. грн.), граніту й мігматиту на Конотопському (6 млн. грн.) родовищах і Снетинсько-Глибоковській нафтогазоносної площі (4,5 млн. грн.). У ході аукціону в Мінприроди розраховують виручити до 120 млн. грн. (20,6 млн. дол.).

Цього року проводилося всього два аукціони з продажу ліцензій на надрокористування. 26 вересня Мінприроди продало 14 ліцензій на суму 20 млн. грн., а 10 листопада - 11 дозволів на 13,1 млн. грн. Причому 10 листопада міністерство розраховувало продати 38 ліцензій на 58 млн. грн., але покупців не знайшлося.

Незважаючи на масштабність планованого конкурсу, учасники ринку пророкують, що цього разу виторг від продажу ліцензій буде ще меншим. У зв'язку з кризою фактично всі нафтогазові компанії відмовилися від покупки нових активів.

 "Зараз в 2,5 рази зменшилися інвестиції у вже існуючі родовища нафти й газу, не говорячи вже про покупку нових",- відзначає фінансовий директор "Укрнафти" Володимир Пустоваров.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубинський не виключає, що конкурс не відбудеться й Мінприроді перенесе його на наступний рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: