Єврооблігації відтісняють акції

Вівторок, 18 листопада 2008, 08:32
 

Надзвичайно високий рівень прибутковості єврооблігацій українських емітентів знижує інтерес до їхніх пайових паперів.

До зміни цієї ситуації навряд чи варто розраховувати на поновлення росту українського ринку акцій, відзначають учасники ринку.

"Навіщо купувати акції "Укрсоцбанку", якщо його облігації котируються з прибутковістю понад 50% річних", - відзначив начальник управління інвестиційно-банківських послуг "Укрсоцбанку" Ерік Найман.

Він нагадав, що власники облігацій мають більш пріоритетний статус, ніж акціонери, у випадку боргової кризи емітенту, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Реклама:

"Поки не впаде прибутковість євробондів, розраховувати на зростання ринку акцій навряд чи варто", - вважає Найман.

За його оцінками, прибутковість суверенних єврооблігацій України, що пробила рівень 20% річних, сьогодні перевищує середній історичний рівень прибутковості українських компаній, що становить близько 15%.

"Але ж в умовах кризи прибутковість буде знижуватися", - додав експерт.

Аналітик "Альфа-Капітал Україна" Андрій Губачев підкреслив, що урахування нинішніх ставок прибутковості українських єврооблігацій при розрахунку моделі дисконтування грошових потоків (DCF) дійсно може показувати, що навіть після падіння ринку акцій у середньому в п'ять разів ціни на окремі папери все ще занадто високі.

Голова інвестиційного відділу компанії з управління активами "Бонум Груп" Олександр Спасіченко, коментуючи агентству ситуацію, підкреслив, що в умовах нестабільного ринку інвестори звернули увагу на високоприбутковий сегмент єврооблігацій й Credit Default Swap (CDS).

За його словами, додатковою перевагою ринку єврооблігацій є його більша ліквідність, ніж на ринку акцій.

"Вузькість сьогоднішнього ринку акцій в Україні не дозволяє розгорнутися великим інвесторам-нерезидентам. При цьому обсяг єврооблігацій, що знаходяться у вільному обігу, дозволяє їм вести більш масштабну й прибуткову гру", - відзначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: