Визначено 10 компаній-жертв фінансової кризи

Понеділок, 17 листопада 2008, 10:11
 

Видання "Дело" визначило десять компаній, що найбільше постраждали від фінансової й економічної нестабільності.

Дослідження проводилося в п'яти галузях, на які більше всього вплинула криза.

Згідно з даними опитування аудиторської компанії Ernst & Young (проводився серед топ-менеджерів 143 найбільших підприємств країни), це фінансовий сектор, сфера нерухомості і будівництва, металургія, автомобілебудування і хімічна промисловість.

При складанні рейтингу враховувалися багато факторів. Наприклад, для банків головним критерієм став розмір наданої державою екстреної фінансової допомоги.

Реклама:

У промислових секторах враховувалися темпи падіння виробництва, скорочення персоналу. А у випадку з будівельними компаніями визначальним фактором був розмір боргових зобов'язань і масштабність заморожених проектів.

У фінансовому секторі рейтинг найбільш постраждалих від кризи очолили "Промінвестбанк" і банк "Надра". Розмір грошової допомоги, виділеної Нацбанком цим фінустановам, виявився найбільшим.

Так,  "Промінвестбанку" регулятор відкрив кредитну лінію на 5 мільярдів гривень.

Другим за сумою уливань став банк "Надра". Йому була надана допомога розміром 1,5 мільйонів гривень.

У сфері нерухомості криза вдарила в першу чергу по компанії "XXI Століття", що належить бізнесмену Леву Парцхаладзе. При внесенні "XXI Століття" у десятку жертв кризи брали до уваги насамперед його боргові зобов'язання.

Зараз за девелопером значаться кредити розміром 150 мільйонів доларів, які потрібно погасити до кінця 2008 року.

Значного удару криза нанесла і планам Group DF Real Estate (будівельному підрозділу компанії Дмитра Фірташа).

 Опитані виданням аналітики підрахували, що кредитні зобов'язання девелопера обчислюються сотнями мільйонів доларів. Такі кошти Group DF залучила для реалізації відразу декількох великих будівельних проектів у Києві.

У металургійній галузі головні жертви кризи визначалися за показником зниження обсягів виробництва. Першим відчув на собі цю тенденцію Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча. Обсяги виробництва, за оцінками аналітиків, на підприємстві знизилися на 80%.

Таким же чином складається ситуація на Алчевському меткомбінаті, підконтрольному "Індустріальному союзу Донбас". Обсяги виробництва на заводі знижені на 75-80%.

В автомобілебудуванні від кризи найбільше постраждала компанія "Єврокар" (виробник автомобілів Skoda, Volkswagen і Seat). Вона вже заявила про зниження обсягів випуску продукції на 50%.

Найбільший в Україні виробник автомобілів Запорізький автозавод (ЗАЗ) скоротив виробництво в жовтні на 40% (у порівнянні з цим же місяцем минулого року).

Від кризи значно постраждали і підприємства хімічної галузі. До цього призвело зниження попиту і падіння цін (наприклад, тільки в жовтні аміачна селітра подешевшала на 30%). У підсумку найбільше хімічне підприємство країни "Дніпроазот" заявив про припинення виробництва аміаку і карбоміду.

Криза вплинула і на концерн "Стирол". Обсяги виробництва компанії восени знизилися приблизно на 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: