"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк визнав фінансування дефіциту бюджету

П'ятниця, 14 листопада 2008, 16:02
 

НБУ де-факто визнав непряме фінансування дефіциту бюджету або наповнення Стабілізаційного фонду.

З фінансової точки зору, схема полягає в тому, що Нацбанк видає рефінансування, беручи у заставу державні облігації, та купує ОВДП у великих обсягах, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Про це повідомлялося також  на "Економічній правді".

Офіційно Національний банк не спростував жодного з матеріалів у ЗМІ про те, що він фінансує дефіцит державного бюджету. Також не було жодного спростування цієї інформації з боку Міністерства фінансів, "Ощадбанку України" та "Укрексімбанку".

Реклама:

Натомість, сьогодні керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький сказав, що придбання Нацбанком ОВДП є правильним інструментом управління грошовими агрегатами. Він підкреслив, що викуп Нацбанком ОВДП у листопаді здійснено з метою підтримки ліквідності банків.

"Нацбанк повинен працювати на вторинному ринку... Ми пішли на вторинний ринок - там лежить повно цінних паперів Мінфіну. Треба підтримати ліквідність банків. Ми купуємо ці цінні папери і даємо банкам ліквідність ... При необхідності ми можемо використовувати ці цінні папери для вилучення надлишкової ліквідності. Тобто це інструмент, який нам допомагає протидіяти інфляції. Я ніякого зла в цьому не бачу, а бачу тільки хороші можливості...", - сказав він.

Нагадаємо, 6 листопада Мінфін продав трирічні ОВДП на 2,998 млрд. грн. Для порівняння, з початку року до 6 листопада він продав облігації лише приблизно на 1,5 млрд. грн. На думку банкірів, ці папери купували державні банки - "Ощадбанк України" та "Укрексімбанк".

За два попередні дні - 4 та 5 листопада - НБУ здійснив дивні операції рефінансування на загальну суму 3,168 млрд. грн. під 15,8-16% річних. На відміну від всіх здійснених до того операцій, Нацбанк не вказав, на який термін видані ці три мільярди.

Крім того, за даними НБУ на 10 листопада, у його власності з'явилися ОВДП на 3,077 млрд. грн. Чи це є результатом подвійного підрахунку, чи насправді НБУ надав рефінансування на 3 млрд. грн. та придбав ще на 3 млрд. грн., невідомо.

Але незмінність обсягів держпаперів у портфелях банків, небанківських установ та нерезидентів свідчить про те, що Нацбанк купував щойно продані Мінфіном папери.

13 листопада Мінфін провів ще одне розміщення. Він знову продав трирічні ОВДП сумою 2,999 млрд. грн. В купівлі цих паперів знову підозрюють "Ощадбанк України" та "Укрексімбанк". Але в цей же день всі розміщені Мінфіном облігації були продані на ПФТС за тією ж ціною. На думку учасників ринку, їх покупцем знову виступив Нацбанк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: