"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США змінюює фокус "плану порятунку" на користь споживачів

Четвер, 13 листопада 2008, 10:37
 

Міністерство фінансів США зненацька відмовилося від початкової ідеї "плану порятунку", що припускала викуп "токсичних" іпотечних активів банків, і вирішило направити частину з виділених конгресом 700 мільярдів доларів на підтримку американських споживачів.

Ринок охопили після цього нові сумніви в здатності влади США впоратися із кризою, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Мінфін хоче перемістити фокус програми на підвищення доступності кредитів для студентів, покупців машин, власників кредитних карт, на підтримку домовласників. Крім того, він продовжить надавати підтримку фінансовому й іншому інститутам, зокрема, здійснювати рекапіталізацію кредитних організацій.

"Зараз ми вважаємо, що це (покупка в банків активів, пов'язаних з іпотекою) не найефективніший спосіб використовувати коштів програми", - сказав у середу міністр фінансів США Генрі Полсон.

Реклама:

За його словами, реалізація початкового плану зайняла б багато часу, при цьому все одно було б недостатньо коштів для вирішення проблем, з якими зіткнулася економіка.

Прямі уливання в капітал фінансових інститутів виявилися більш ефективним засобом підтримки банківської системи, сказав він.

Ринок споживчих фінансів зараз знаходиться в стані стресу, вартість фондування підвищилася і видача кредитів зупинилася, відзначають у Мінфіні.

"Неліквідність у цьому секторі підвищує вартість і скорочує доступність кредитів на покупку автомобілів, студентських кредитів і кредитних карт, - заявив міністр. - Це лягає важким тягарем на американців і зменшує кількість робочих місць у нашій економіці".

Мінфін розглядає також потреби у фінансовій підтримці компаній нефінансового сектору, сказав Полсон.

У той же час він дав зрозуміти, що не буде здійснювати допомогу в рамках 700-мільярдного пакету (Troubled Asset Relief Program, TARP) автомобільної промисловості, тому що ця програма створювалася для іншої мети.

Міністр фінансів також сказав, що його відомство має намір додатково підтримати ринок комерційних паперів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!