"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Долар може втратити свої позиції

Четвер, 13 листопада 2008, 09:56
 

Ієна дешевшає відносно долара і євро в четвер після валютної інтервенції ЦБ Австралії з метою підтримати курс австралійського долару.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Курс долара відносно євро зростає третій день поспіль через очікування подальшого зниження базової процентної ставки в єврозоні і статистичні данні з Німеччини, що, як прогнозують економісти, повинні показати симптоми рецесії в найбільшій економіці Європи.

Євро на 8:15 у четвер коштував 1,2478 дол. проти 1,2505 дол. на кінець попереднього торговельного дня в Нью-Йорку. Курс євро відносно японської валюти виріс до цього часу до 119,52 ієни проти 128,77 у середу.

Реклама:

Вартість долара відносно ієни підвищилася до 8:15 у четвер до 95,80 ієни в порівнянні з 97,01 ієни ввечері в Нью-Йорку в середу.

Джерело в Резервному банку Австралії повідомило агентству Bloomberg про те, що австралійський центробанк почав у четвер скупку національної валюти з метою зупинити падіння її курсу.

"Це викликало падіння ієни відносно долара. ЦБ Австралія не хоче зниження курсу своєї валюти. А коли втручається один центральний банк, ринки охоплює страх, що інші також підуть за його прикладом", - стверджує старший валютний аналітик Standard Chartered Plc у Сінгапурі Томас Харр.

Міністр фінансів США Генрі Полсон в середу оголосив про те, що планує використовувати другу частину із схваленої Конгресом програми порятунку фінансової системи на 700 млрд. дол. для допомоги в ослабленні тиску на споживче кредитування, відмовившись від спроб викупити проблемні іпотечні активи.

"Неліквідність у цьому секторі підвищує вартість і скорочує доступність кредитів на покупку автомобілів, студентських кредитів і кредитних карт, - заявив міністр, виступаючи в середу у Вашингтоні. - Це лягає важким тягарем на американців і зменшує кількість робочих місць в нашій економіці".

Покупка неліквідних активів, пов'язаних з іпотекою, більше не розглядається, відзначив він. Учасники ринку очікують, що це рішення може негативно позначитися на короткостроковому курсі долара.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: