Половину ліків продають з націнкою в 200%

Середа, 12 листопада 2008, 14:48
 

Більшість аптек, перевірених податковими органами, реалізують більшу частину препаратів із націнкою у 150-200%.

Про це сказав перший заступник голови Державної податкової адміністрації Олександр Буханевич в інтерв'ю газеті "Дело".

"Аналіз цін підтвердив: майже всі аптеки, обрані для моніторингу, більше половини препаратів (із 20 контрольованих найменувань) реалізують із націнкою в 150-200%. Існує реальна можливість приведення торгівельної націнки на лікувальні засоби до рівня 25%", - сказав він.

"Ви ж бачите, ціни на ліки вже знижені на 20-30%", - зазначив Буханевич.

Реклама:

За його словами, перевірка аптек податковими органами "тільки почалася", "щодня перевіряється близько 400 аптек".

"Урядом поставлена задача знизити ціни на ліки. Судіть самі: в аптеках обґрунтовують подорожчання тим, що виробники підняли ціни на продукцію, а за ними те же саме зробили й оптовий склади", - сказав перший заступник голови ДПАУ.

"Але ж ліки, які сьогодні продаються в аптеках, закуповувалися набагато раніше - за ціною п'ятимісячної давнини. При цьому імпорт лікувальних препаратів у 2008 році склав 6,1 мільярди гривень. Понад 50% препаратів завезені через нерезидентів, зареєстрованих в офшорних зонах і зонах із пільговим режимом оподатковування", - підкреслив він.

У той же час, на запитання, чи можна говорити про змову на ринку ліків, Буханевич сказав: "Це має розслідувати Антимонопольний комітет".

"Разом із тим бізнес, за моїми спостереженнями, так швидко реагує на усе, що аптечним мережам і змовлятися не треба. В усім цивілізованому світі існують дієві механізми боротьби з картельними змовами, а Україні треба думати, як запобігати їм", - додав він.

Як відомо, 17 жовтня цього року прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що різке підвищення цін на ліки "є великомасштабною, спекулятивною операцією", розробленою низкою ділків ринку лікарських препаратів.

Прем'єр звернулася до Генпрокуратури для того, щоб визначити винних у підвищенні цін на ліки. Крім того, Кабмін своєю постановою установив граничний рівень надбавки на ліки, прописані в державному переліку, розміром у 10%, а також обмежив націнки на ліки в роздрібних мережах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: