Долар загрожує банкам кризою

Вівторок, 11 листопада 2008, 10:59
 

Банкам загрожує криза неплатежів за доларовими кредитами.

Якщо в середині літа частка дефолтних іпотечних кредитів складала 0,5%, то зараз цей показник втричі більше, пише видання "Дело".

Українські банки, незважаючи на заклики Національного банку обмежити видачу іпотечних кредитів, до останнього їх видавали.

Вони настільки активно робили це в липні й у серпні, що незважаючи на різке скорочення іпотечного кредитування у вересні, зуміли наростити квартальний (липень-вересень) портфель.

Реклама:

На сьогоднішній день банки констатують збільшення відсотку дефолтних (за якими протягом тривалого періоду не провадяться погашення) іпотечних кредитів. Їх стало в 2-3 рази більше, ніж на початку липня.

Як стало відомо з квартального звіту Української національної іпотечної асоціації, за липень-вересень загальна сума виданих банками іпотечних кредитів виросла на 15,3% - до 80 мільярдів гривень, а частка таких кредитів у загальному кредитному портфелі банків виросла на 0,8 процентного пункту - до 14,2%.

Лідером за обсягами і темпам приросту іпотечного портфеля в третьому кварталі 2008 року став "ОТП Банк", який за три місяці видав близько 3,4 мільярдів гривень іпотеки, перевищивши середні темпи зростання на ринку в 4 рази.

Якщо в II кварталі на цей банк приходилося 8% загального портфеля іпотечного кредитування, то в III кварталі - 11,4%. Помітно наростив свій портфель і "Приватбанк" - на його частку тепер приходиться 5,8% (було 5,5%) іпотечних кредитів, виданих українськими банками. Частка "Укрсоцбанку" залишилася на рівні 12%.

А от частка "Райффайзен Банку Аваль" зменшилася на 1,2 процентних пункти - цей банк опустився з другої на четверту позицію рейтингу банків-лідерів ринку іпотечного кредитування, пропустивши вперед "Укрсоцбанк" і "ОТП Банк".

На сьогоднішній день відсоток видаваних іпотечних кредитів у банках знизився.

"Якщо раніше значну частку загального портфелю кредитування фізичних осіб складали кредити на покупку житла, то зараз - кредити на споживчі цілі", - стверджує Олексій Піліпец, виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації.

Зміна курсу долара різко погіршила і без того непросту ситуацію.

При стабільному курсі долару кредити були вигідніше гривневих. Однак коли курс американської грошової одиниці підскочив до 6 гривень, тіло кредиту значно збільшилося.

А оскільки більшість населення України одержує зарплату в гривні, що, залишилася на колишньому рівні, багатьом стало важко обслуговувати кредитні зобов'язання у валюті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!