"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

20 провідних країн поставить світові ринки на місце

Понеділок, 10 листопада 2008, 09:03
 

Міністри фінансів і голови центральних банків G20 заявили в неділю, що готові "негайно" вжити заходів з підтримки стабільності світової фінансової системи й економічного зростання.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

"Ми продовжимо спільну роботу, щоб почати всі необхідні заходи для скорочення волатильності світових фінансових ринків і відновити нормальну роботові кредитних і грошових ринків як у розвинутих, так і в країнах, що розвиваються,", - говориться в підсумковому комюніке зустрічі.

Усі країни повинні використовувати наявні в їхньому розпорядженні інструменти для підтримки економічного зростання, констатували учасники зустрічі. На їхню думку, головне завдання - знизити негативний вплив фінансової кризи на реальну економіку.

Реклама:

Представники G20 проводили дводенну зустріч у Бразилії напередодні самміту "Групи 20" у Вашингтоні, що пройде через тиждень.

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва висловився на "фінансовій" G20 за збільшення ролі країн, що розвиваються, у глобальній фінансовій системі. На його думку, "сімка", до якої входять найбільш розвинуті економіки світу, вже не здатна вирішувати всі питання поодинці, і необхідно будувати нову "фінансову архітектуру світу"

Зокрема, мова йде про посилення впливу цих країн у Міжнародному валютному фоні. G20 грає критично важливу роль у забезпеченні світової фінансової й економічної стабільності, констатується в недільному комюніке.

"Це глобальна криза і вона вимагає глобальних рішень", - заявив також президент Бразилії у своєму виступі перед учасниками зустрічі.

Європейські країни в п'ятницю вирішили протягом 100 днів розробити конкретні пропозиції по реформах. Хоча деталі ще не відомі, головний погоджений ними принцип полягає в тому, що жодна територія, жоден сегмент ринку, жоден фінансовий інструмент не можуть існувати поза адекватним регулюванням або, принаймні, нагляду.

Франція і Німеччина виступають за посилення міжнародної регулятивної ролі МВФ. У той же час США відноситься до цієї ідеї з меншим ентузіазмом.

Про необхідність посилення нагляду і регулювання як на національному, так і міжнародному рівні говоритися й у підсумковому комюніке G20.

У документі підтримуються також рішучі кроки окремих країн із стимулювання економіки за рахунок різних інструментів.

У багатьох країнах обговорюється зараз можливість прийняття таких заходів. Зокрема, нові кроки - загальною сумою в майже 600 млрд. дол., повинні стати позитивним фактором для усього світового господарства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: