Імпорт скоротився на 50%

Субота, 1 листопада 2008, 13:37

Голова державної митної служби Валерій Хорошковський констатує значне скорочення імпортних та експортних потоків на митниці.

В інтерв'ю "Дзеркалу тижня" він зазначив, що скорочення імпорту найрізкіше відчувалося в першій половині жовтня, повідомляє видання Українська правда.

"Перші два тижні в нас до минулого року було мінус 50 відсотків у тоннах! До кінця місяця ми виходимо приблизно на мінус 15-20 відсотків. Тобто ситуація трохи стабілізується", - заявив Хорошковський.

За даними держмитслужби, за 29 днів жовтня до України, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, ввезли на 44% менше мінеральних продуктів, на 17% паливно-енергетичних продуктів, і на 28% менше продукції хімічної промисловості та каучуку.

Реклама:

Водночас до країни потрапили на 32% більше продовольчих товарів, на 19% - машин і транспортного устаткування. Загальний обсяг імпорту за 29 днів жовтня скоротився на 18% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року і на 14% - у порівнянні з вереснем поточного року.

Ситуація з експортом також близька до критичної, стверджує Хорошковський. "З експортом ще гірше, ніж з імпортом", - заявив він.

За словами Хорошковського, найпомітніше скоротився потік експорту, спрямований у країни Західної Європи, скорочення експорту до Росії відбувається дещо повільніше.

За даними Державної митної служби, за 29 днів жовтня, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, експорт металу і металовиробів з України скоротився на 27%, деревини і целюлозно-паперових виробів - на 31%, шкір і продукції з них - на 43%. При цьому експорт зерна за аналогічний період збільшився у чотири рази. Це послужило причиною збільшення загальної маси експортованих товарів на 16% у порівнянні з жовтнем минулого року.

Зримим індикатором скорочення експортно-імпортних потоків, на думку Хорошковського, є повне зникнення черг на кордоні.

"На кордоні є якийсь тривожний дзвіночок - зникли черги. Те, що раніше для нас було проблемою, сьогодні я вже відчуваю як брак кисню: коли є черга, ти розумієш, що найближчим часом буде потік товару. А тепер ми просто відчуваємо, як кардинально скоротився імпорт і експорт", - повідомив чиновник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: