"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ дав українській кризі два роки

Четвер, 9 жовтня 2008, 10:32
 

Україні обіцяють зниження темпів зростання ВВП й інфляції.

Всі провідні економісти прогнозують дуже важкий 2009 рік з поліпшенням ситуації в 2010 році, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує, що в 2009 році почнеться рецесія світової економіки - темпи її зростання знизяться до 3%. Гальмування зростання ВВП України, за прогнозами фонду, буде більше істотним, у три рази - до 2,5%, при інфляції в 18,8%.

Втім, з кризи країна повинна вийти вже у 2010 році, вважають в МВФ. Українські експерти менш оптимістичні.

Реклама:

У середу МВФ оприлюднив огляд стану світової економіки World Economic Outlook, у якому прогнози темпів зростання глобальної економіки знижені з 4,1% до 3,9% на цей рік і до 3% - на 2009 рік.

Найменше економічне зростання наступного року очікується в розвинутих країнах - у США на 0,1% (раніше - 0,6%), в Італії й Великобританії буде падіння ВВП на 0, 1-0,2%, у Німеччині - нульове зростання, а у Франції - збільшення ВВП усього на 0,2%.

Перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпскі пояснив такі прогнози тим, що багато розвинутих економік вже вступили до м'якої рецесії.

"Світове зростання, швидше за все, буде вповільнюватися далі, поки в другій половині майбутнього року не почнеться поступове пожвавлення", - відзначає експерт.

МВФ очікує вповільнення зростання економік країн, що розвиваються, і значного дефіциту поточних операцій у країнах Східної Європи.

"Історія показує, що в країнах Європи з ринками, що розвиваються, дефіцити поточних операцій відрізняються не тільки великими розмірами, але й більшою тривалістю існування",- говориться у звіті.

Для України МВФ також погіршив прогноз розвитку. Якщо у квітні поточного року очікування зростання ВВП на 2009 рік становили 4,2%, то тепер вони погіршені до 2,5% (прогноз 2008 року поліпшений з 5,6% до 6,4%).

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: