НБУ не хоче випускати гривню із коридору 4,8-5,0 грн./дол.

Середа, 8 жовтня 2008, 17:08

Об'єктивна оцінка поточного стану економіки України дає підстави для коливань ринкового курсу гривні в рамках 4,8-5,0 грн./дол., вважає глава Нацбанку України (НБУ) Володимир Стельмах, повідомляє агентство "ІнтерфаксУкраїна"

"Об'єктивний курс на міжбанківському валютному ринку має бути ніяк не вище за 5 грн/дол. Об'єктивний курс, з урахуванням ситуації на іноземних ринках, має бути у рамках 4,8-5,0 грн/дол, - десь в цих межах", - сказав він.

Говорячи про зниження курсу, що спостерігався останніми днями, гривні на міжбанку, глава НБУ відзначив, що на валютний ринок впливає скорочення валютних надходжень у країну через зменшення попиту на міжнародному ринку на українську металургійну і хімічну продукцію. При цьому попит на валюту підтримується і традиційними сезонними факторами: Україна ввійшла в період здійснення авансових платежів по зовнішньоекономічних контрактах на наступний рік. 

Разом з тим голова Нацбанку зазначив, що оновлений Радою НБУ в жовтні орієнтир для офіційного курсу (4,95 грн./$ +/-8%)  є реалістичним. "Немає основ для більшого зниження офіційного курсу. В нас усе-таки зведений платіжний баланс - позитивний. Тому мова про девальвацію не йде. Мова йде про те, що у зв'язку з визначеними обставинами відбувається корекція курсу, особливо ринкового", - пояснив Володимир Стельмах.

Реклама:

Глава НБУ також відзначив, що необґрунтоване зниження курсу гривні веде до подорожчання вартості критичного імпорту і, виходячи з цього, Нацбанк готовий підтримати ринок валютними інтервенціями. "Офіційний курс і резерви Нацбанку призначені для того, щоб не підвищувалися ціни на критичну сировину та інше, коли цього не вистачає економіці. Для нас критичною сировиною зараз є енергоресурси: газ, нафта і нафтопродукти. У таких умовах ми вступаємо в гру і продаємо валюту ", - сказав Володимир Стельмах.

"Ми будемо проводити аукціони з продажу валюти. Але в їхній основі буде лежати потреба у критичних для нашої економіки сировинах: газу, нафті, нафтопродуктах, а також ввіз промислового устаткування. Якщо буде потреба, то це може бути щодня або один-два рази на тиждень. Це буде залежати від того, які будуть потреби", - сказав голова Нацбанку.

У цілому, за словами глави Нацбанку, обсяг інтервенцій НБУ може обчислюватися "мільярдами доларів". Разом з тим, за його словами, Нацбанк не має наміру підтримувати приплив імпортних споживчих товарів. "Банки, наприклад, сильно розкрутили автокредитування. Але ми не можемо підтримувати такі споживацькі переваги", - сказав В.Стельмах.

У звязку з цим він повідомив, що обсяг виданих фізичним особам валютних кредитів уже досяг 26 млрд. дол., тоді як сума валютних депозитів населення складає лише 15 млрд. дол.: різниця профінансована за рахунок зовнішніх позик.

Нагадаємо, валові міжнародні резерви НБУ у вересні знизилися на 1,4%, або на 533,98 млн. дол., - до 37,529 млрд. дол., але, в цілому, з початку року вони виросли на 15,6%, або 5,066 млрд. дол., - з 32,462 млрд. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: