Монополія запропонувала Україні перейти на російський газ

Середа, 8 жовтня 2008, 11:18
 

У вівторок "Газпром" запропонував Україні поставляти російський, а не середньоазіатський газ.

Тільки так вартість палива для України може бути нижчою за ринкову, про що минулого тижня домовилися голови урядів двох країн, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

В обмін російська монополія зажадає сприяння в покупці активів на українському ринку, впевнені його учасники.

"Газпром" допускає можливість постачань в Україну російського газу замість середньоазіатського, повідомив учора директор ТОВ "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський.

Реклама:

"Меморандум підписаний між прем'єр-міністрами України й Росії 2 жовтня й передбачає, що Україні буде відведений період для переходу на європейські ціни,- нагадав пан Подмишальский.- Швидше за все, буде розглядатися можливість поставок в Україну російського газу, а центральноазіатський піде в Європу".

Відповідно до підписаного "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" меморандуму, Україна зобов'язалася через три роки перейти на ринкові ціни на газ в обмін на його прямі поставки. При цьому на найближчі три роки для України буде введений понижувальний коефіцієнт до європейської ціни.

Розмір знижки буде предметом переговорів, але джерело у "Газпромі" у вівторок повідомило, що дисконт навряд чи перевищить 25%.

Україна щорічно імпортує близько 50 млрд. кубометрів газу, з яких 42 млрд. кубометрів - паливо туркменського походження, інше - з Узбекистану й Казахстану. На початку 2008 року через перебої з поставками палива із середньоазіатських держав Україна споживала російський газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: