Банки готові продавати долар по 6 гривень

Середа, 8 жовтня 2008, 10:52
   

Гострий дефіцит валюти на міжбанківському ринку у вівторок призвів до стрибка долара до 5,7 грн./дол., що змусило банкірів підняти в багатьох обмінних пунктах котирування наявного долара до 5,8-5,95 грн./дол.

Щоб заспокоїти ринок, рада Нацбанку істотно розширила валютний коридор - до 4,95 грн./дол., плюс-мінус 8%.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", тепер НБУ повинен провести інтервенції, адже об'єктивних причин для девальвації гривні немає, впевнені в раді.

У противному випадку країні доведеться звикнути до курсу 6 грн./дол., вважають учасники ринку.

Реклама:

У вівторок рада Національного банку провела екстрену нараду, на якій вирішила різко розширити коридор коливань курсу гривні з нинішніх 4,85 грн./дол., плюс-мінус 4%, до 4,95 грн./дол., плюс-мінус 8%.

Таким чином, нові межі для національної валюти визначені від 4,554 грн./дол. до 5,346 грн./дол.

"Ті нові тенденції, які ми спостерігаємо в курсовій політиці, вплив світової фінансової кризи й різке укріплення долара на світових ринках вимагають прийняття нових рішень, які не були взяті в розрахунок при встановленні прогнозного показника національної грошової одиниці",- заявив голова ради НБУ Петро Порошенко.

За його словами, зміну коридору одноголосно підтримали всі члени ради. Порошенко впевнений, що нинішній курс на міжбанку не відповідає поточній ситуації в економіці й знаходиться під впливом неринкових факторів, тому рада рекомендувала правлінню Нацбанку зблизити ринковий курс і офіційний.

"Ці показники в умовах поточної економічної ситуації вдасться втримати до кінця року",- вважає він. Адже девальвація курсу гривні може мати значний інфляційний ефект.

Відразу із закінченням засідання ради було скликане правління НБУ. Одним з його перших рішень стало збільшення офіційного курсу гривні відносно долара на 8 жовтня на 2,15 коп.- з 4,8695 грн. до 4,8910 грн. - найвищий рівень з моменту ревальвації гривні навесні.

Курс євро встановлений на рівні 6,667 грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: